Експерти вибудовують моделі для української економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти вибудовують моделі для української економіки

Казна та Політика
909
Збереження автономних торгових преференцій (АТП) для України з боку Євросоюзу економічно невигідно в довгостроковій перспективі. До такого висновку прийшли в Інституті економічних досліджень та політичних консультацій після розрахунків математичної моделі наслідків створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС.
Згідно з результатами моделювання, при збереженні діючого режиму (тобто одностороннього зниження ввізних мит для українських товарів) добробут населення може збільшитися всього на 1,1% в порівнянні з базовим рівнем 2012.
Коли саме це відбудеться: через рік, три чи десять – залежить від того, як швидко економіка країни повністю адаптується до нових умов торгівлі і використає всі переваги, які дає новий режим. Нагадаємо, що режим односторонніх торгових преференцій з боку ЄС буде діяти до 31 грудня 2015 року, а потім ще рік будуть працювати аналогічні норми повноцінної ЗВТ з ЄС. А ось передумови для збільшення добробуту на 12,3% (через десять років, коли будуть остаточно зняті всі торговельні обмеження) дасть тільки створення повноцінної зони вільної торгівлі.
Як уточнив «Вістям» голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський, в реальності цифри можуть відрізнятися від тих, що були отримані в ході моделювання, тому що моделі не враховували інші економічні зміни в країні, які можуть виникнути одночасно зі змінами торговельної політики і вплинути на її результати. «Це не прогноз, а оцінка впливу окремих змін економічної політики при інших рівних умовах», – сказав експерт. І все ж, за його словами, загальне співвідношення показників залишиться незмінним.
За словами директора з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніки Мовчан, крім варіанту збереження існуючого режиму торгових преференцій без будь-яких змін в подальшому, а також перспектив створення зони вільної торгівлі із збереженням режиму вільної торгівлі з Росією були вивчені ще три сценарії.
Перший з них передбачає, що у разі укладення зони вільної торгівлі з ЄС, Росія в односторонньому порядку скасує режим вільної торгівлі з Україною. Другий варіант – що скасування торкнеться тільки певного переліку товарів (вони перераховані в постанові уряду РФ №959). Нарешті, третій сценарій показував вплив взаємного скасування торговельних преференцій між РФ і Україною в разі створення ЗВТ з ЄС.
Вероніка Мовчан підкреслила, що, всупереч поиширеній думці, експорт зростатиме швидшими, ніж імпорт, темпами при всіх сценаріях створення ЗВТ з ЄС. «Ми не підтверджуємо, що імпорт зростатиме швидше, ніж експорт», – сказала експерт.
Виграють аграрії та переробники
При цьому основний виграш від лібералізації торгівлі в разі створення повноцінної зони вільної торгівлі з ЄС і пільгової торгівлі з Росією в довгостроковій перспективі отримають сільське господарство (приріст виробництва в Україні + 39,8%), легка промисловість (+ 129,5%), харчопром (+ 13,2%), а також виробництво електричного обладнання (+ 34,1%). У той же час машинобудування (-23,1%) і металургія (-8,4%) не отримають вигод від вільної торгівлі з ЄС і зіткнуться з необхідністю підвищення ефективності виробництва, у тому числі за рахунок його модернізації.
У той же час зарплата некваліфікованої робочої сили при збереженні режиму АТП збільшиться всього на 1,9% (через два роки, якщо вважати термін дії нині діючих преференцій). Тоді як при скасуванні більшості мит для європейських товарів і зняття інших нетарифних обмежень оплата праці в Україні зросте на 10,5%. І навіть при повній відміні пільг для українських товарів з боку Росії, зарплата українців все одно виросте на 5,4%.
Більше того, як показав аналіз впливу ЗВТ з Євросоюзом на різні соціальні верстви населення, від цього виграють всі категорії домогосподарств, оскільки їхні доходи зростуть навіть за умови введення РФ торгових обмежень. Але при цьому буде спостерігатися збільшення розриву між багатими і бідними. Зокрема, приріст багатства бідних домогосподарств складе всього 8,9% порівняно з 10,2% для домогосподарств з більш високими доходами.
Цей, і багато інших показників, дозволяють експертам стверджувати, що виграш від створення ЗВТ з ЄС дозволить повністю нівелювати негативний вплив спаду торгівлі між Україною і Росією в довгостроковій перспективі.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас