Британський ринок праці перекосило — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британський ринок праці перекосило

Світ
708
Економіка Великобританії не впоралася із завданням створення достатньої кількості робочих місць. У той же час багатьом британцям з високою кваліфікацією доводиться працювати за двох. Щоб згладити ці дисбаланси, необхідно поліпшувати умови праці і збільшувати число пільг, що, на думку експертів, дозволить людям хоча б отримувати більше задоволення від роботи.
Ринок праці Сполученого Королівства так і не відновився після кризи, про що свідчить незбалансованість кількості тих, хто бажає працювати більше, і тих, хто хоче працювати менше. На думку експертів, необхідно поліпшувати умови праці і збільшувати число пільг, що дозволить людям отримувати більше задоволення від роботи.
Найбільш «сверхзанятость» учасниками ринку праці Великобританії є старші офіцери поліції (в їх числі пожежники і начальники тюрем), соціальні працівники та представники медичної галузі, йдеться у нещодавно опублікованому дослідженні Управління національної статистики країни. Представники всіх цих професій хотіли б скоротити кількість робочих годин (в середньому на 11,2 год на тиждень) навіть з умовою зменшення зарплати – таких працівників у Сполученому Королівстві зараз близько 1/10. Їх число почало зростати з середини минулого року.
Серед них надзайнятість зустрічається в 13,9% випадків.
Але більше все-таки тих, хто хоче працювати більше.
Працівники низької кваліфікації часто виявляються не повністю зайняті і частково безробітними – в 2014 році про це повідомляло близько 20%. Недостатньо зайнятими вважаються ті, хто готовий збільшити кількість робочих годин, приступити до нового обсягом роботи протягом двох тижнів і гарантувати, що робочий тиждень не перевищує 40 (для співробітників у віці від 16 до 18 років) або 48 годин (для співробітників старше 18 років).
Число тих, хто хоче працювати більше, різко збільшується: на початку 2009 року їх кількість перевищила кількість надзайнятих- вперше за довгі роки – і продовжує неухильно зростати, зазначає The Guardian.
Економіка Великобританії не впоралася із завданням створення достатньої кількості відповідних робочих місць, констатувала генеральний секретар Федерації британських профспілок (TUC) Френсіс О’Грейді, оскільки рівень часткової зайнятості як і раніше набагато вище докризового.
Вона пропонує покращувати охорону праці та розширювати пільги для тих співробітників, які погоджуються на контракти з гнучким робочим графіком.
«Існує велика нестача повноцінних робочих місць, і багатьом сім’ям у Великобританії стає все важче заробляти достатньо грошей для підтримки гідного рівня життя. Немає абсолютно ніякого сенсу в тому, що так багато людей бажають працювати більше, в той час як інші скаржаться на перевантаженість. Уряд повинен працювати над поліпшенням «гнучкості» трудового права, це допоможе вирішити обидві проблеми», – говорить О’Грейді.
«У будь-якій економіці є надзвичайно і недостатньо завантажені роботою люди, це нормальна ситуація, – розповів «Газеті.Ru» заступник директора Центру трудових досліджень НДУ ВШЕ Ростислав Капелюшников. – У людей різні уподобання за кількістю відпрацьованих годин. Крім того, існують вимушені форми як недозайнятості, коли людина не може знайти роботу на повний день, так і надзайнятості, коли за умовами контракту робочий день ненормований». Експерт зазначив, що в даний час загальна тенденція на ринку праці в усьому світі швидше така, що йде перехід від 40-годинного робочого тижня до менш стандартних форм зайнятості.
Втім, ситуація на британському ринку праці у вигідну сторону відрізняється від загальноєвропейських проблем.
У Німеччині зростає кількість пенсіонерів, які продовжують працювати, хоча б і на неповну ставку (на так званих міні-Джоб). У єврозоні через скорочення державних бюджетних витрат і корпоративних звільнень без роботи залишилося близько 18 млн осіб, повідомляє Bloomberg. Багато хто з цих людей протягом довгого часу не можуть знайти ніякої роботи і намагаються розпочати власну справу, але наштовхуються на всілякі бюрократичні перешкоди і негативне ставлення оточуючих до ризику.
Іделія Айзятулова
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас