Гонтарєва: жодна країна світу не витримає паніки власного населення (ВІДЕО) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарєва: жодна країна світу не витримає паніки власного населення (ВІДЕО)

Валюта
5233
Голова Національного банку України Валерія Гонтарєва розповіла, яким має бути курс, якої допомоги нам чекати від МВФ та на що витрачала банківські резерви попередня влада.
Про «правильний» курс на панічні настрої
«Збалансований курс», як ми його називаємо, ми зараз знайдемо десь між 15 і 16. Ми не вважаємо цей курс фундаментально виправданим. І можу сказати однозначно: та ситуація, яку ми зараз бачимо, вона якраз рухається саме цими (панічними) настроями. На жаль, панічні настрої, вони навіть у країні такій як Росія, де трильйони резервів, призвели до девальвації майже у 50%, що не відповідає фундаментальним рівням. А ми точно можемо сказати, що до фундаментальних цифр це (теперішній курс долара) не має жодного відношення.
Коли ми обговорюємо з міністерством фінансів, який курс закласти в бюджет, ми не відмовляємося від своїх прогнозів, ми вважаємо, що 12,95-13 – це розрахункова величина фундаментального курсу, ми вважаємо, що треба її туди закладати.
У липні ситуація була практично стабільна з нашим торгівельним балансом, то на курсі 11,70 ми вже бачили повністю збалансований торгівельний баланс та баланс операцій.
Панічні настрої якраз і створюють всі ці перекоси, і той курс, який ми зараз бачимо. Тобто якщо це продовжиться далі – буде ще більший відтік депозитів із системи, ще менший приплив валюти до країни, ще більший на неї попит… В цьому питання – жодна країна світу не витримає паніки власного населення, що в принципі дуже добре демонструє Росія.
Про стратегію Нацбанку
На сьогодні ми на інтервенції витратили 1 млрд 300 млн доларів для того, щоб стабілізувати ситуацію. Валютні резерви для цього і є. Зараз коли ми готувалися відпустити курс, ми готували інші адміністративні заходи. Але бідь-які адміністративні заходи доводиться підтримувати інтервенціями. Ми до цього готові. Однак всі інтервенції породжують «сірий», «чорний» ринок, а ми хочемо, щоб ринок був єдиним та ефективним.
Можливо доведеться робити продаж валюти тільки з використанням експортних акредитивів, а купувати – з використанням імпортних акредитивів. Це якраз допоможе нам у тому, що буде затримуватися валютна виручка імпортерами і в цей же момент буде перекрито шлях нелегального імпорту.
Хоча ми досі перевіряємо валютні контракти, ми бачимо, що ринок вже десь намацує свій рівноважний стан.
Про витрачені резерви попереднім керівництвом
Попередні керівники Нацбанку на підтримку нікому непотрібного курсу у 8 гривень за долар витратили 22 мільярди доларів, з яких тільки 4 вони витратили за січень-лютий цього року. При цьому наша економіка не зростала, і якщо ви подивитеся на наше ВВП, то це було абсолютно непотрібне витрачання резервів, яке не дало ані зростання промисловості, ані підтримання конкурентоздатності ваших експортерів, ні для мінімізації імпорту. За цей час у нас так і не сформувалося ані імпортозаміщення, ані енергозберігаючих технологій.
Час робити висновки, час розуміти, що в країні більше не буде фіксованого курсу. Курс буде гнучким. І це не означає, що він буде постійно падати.
Про допомогу Міжнародного валютного фонду
Наше найголовніше завдання, щоб до кінця роботи місії вже було сформовано уряд, щоб була коаліція та працездатна Верховна рада. Тільки в цьому випадку ми можемо розраховувати на транш. Якщо це станеться, то ми можемо отримати транш ще до кінця цього року. Якщо об’єднається 3-й та 4-й, то це буде 2,8 мільярди доларів. Але я думаю, що ми можемо говорити про більшу суму. Це – поповнення наших валютних резервів. Наші власні зараз складають 12,5 мільярдів доларів. Тобто у нас достатньо грошей і нам ці гроші потрібні для поповнення резервів.
Наталка Гуменюк, Нікіта Мєкєнзін
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас