Як вся мідь виявилася в одних руках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вся мідь виявилася в одних руках

Банківські метали
1144
На Лондонській біржі металів (LME) склалася незвичайна ситуація: один великий гравець акумулював майже всі запаси міді на складах біржі, а це дає йому всі можливості для маніпулювання цінами.
Так, у вересні, наприклад, одному покупцю належало майже 90% всіх запасів міді, що у фізичному вираженні складає майже 140 тис. тонн. Минулого тижня йому належало близько 80% міді на складах LME. Якщо перевести це в гроші, то вийде трохи менше $1 млрд.
Офіційно біржа не має права розкривати ім’я власника металу, проте трейдери і брокери стверджують, що загадковим власником майже всієї міді є хедж-фонд Red Kite Група. Один з брокерів стверджує, що, коли йому було необхідно купити мідь для клієнта, звертатися довелося саме до Red Kite Групиа. Представники фонду від коментарів відмовилися.
До речі, представники самої біржі стверджують, що у них є інструменти щодо запобігання маніпулювання цінами. Наприклад, біржа вимагає від компанії з домінуючим становищем закладати метал під заставу, що не дозволить їй одномоментно продати метал. “LME постійно контролює ринок”, – говорить представник LME. Кредитування під заставу металу є найбільш ефективним способом стримувати компанії, які займають домінуючу позицію в тому чи іншому металі.
Що ж, цілком можливо, що Red Kite Група очікує зростання вартості металу або збирається штучно підвищити її. Експерти впевнені, що якщо одна компанія володіє більшою частиною запасів, що зберігаються на складах, вона може встановлювати ціни на більш високому рівні. Історія знає і пам’ятає й інші ситуації, схожі з цієї. Мабуть, найяскравішою з них є легенда про братів Хант.
Брати Хант
В кінці 1970-х – початку 1980-х рр. минулого століття статок дітей техаського нафтового мільярдера братів Банкера і Герберта Хант оцінювалося в $6 млрд. Ще до кончини батька в середині 1970-х рр. вони почали свою ризиковану гру на ринку срібла при ціні $2,5 за тройську унцію. Перше попередження вони отримали від мексиканського уряду, який вирішив зафіксувати прибуток при ціні $7, але братів Хант падіння до $4 не насторожило. Вони продовжили скупку.
До 1979 брати Хант грали по-крупному і контролювали разом з королівською родиною Саудівської Аравії та рядом брокерських будинків одну третину світового ринку срібла. Ціни на срібло до того моменту злетіли до $19. Величезного прибутку братам здалося мало, і вони зайняли ще мільярд, вирішивши взяти ринок срібла під повний контроль.
Звичайно, те, що ми зараз маємо на ринку міді, – історія дещо іншого характеру, але проте схожість все ж є. Чим вона закінчиться, поки сказати складно, але поспостерігати за нею в будь-якому випадку буде цікаво.
Економічний оглядач Григорій Бегларян, наприклад, вважає, що скупка міді хедж-фондом не обов’язково призведе до зростання цін. Можливо, хтось просто нарощує фізичні запаси на майбутнє. При цьому Григорій розповідає, які чинники впливають на вартість міді.
“Головним індикатором майбутнього зростання цін для міді є кількість анульованих варантів. Чим більше їх анулюють, тим сильніше буде потім падіння запасів на біржі, а ціна міді чітко корелює з динамікою запасів”, – сказав він.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас