Менше 4% українців готові продати свій голос за 500 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Менше 4% українців готові продати свій голос за 500 гривень

Особисті фінанси
696
87,3% виборців не готові продавати свій голос на виборах до Верховної Ради України.
Про це свідчать дані загальнонаціонального дослідження громадської думки населення України, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва “спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 9 по 18 жовтня 2014 року.
Згідно з даними дослідження, на питання: «А Ви особисто готові продати свій голос за гроші?» 87,3% респондентів відповіли: «Безумовно, ні» (в жовтні 2012 року таких було 82,9%); 1% відповів: «Безумовно, так – за будь-якого і за будь-які гроші» (в жовтні 2012 року – 1,5%); ще 4% відповіли: «Так, але якщо буде влаштовувати сума» (у жовтні 2012 року – 5,2%); ще 2,7% дали відповідь: «Так, якщо я все одно збирався голосувати за цього кандидата (партію)» (у жовтні 2012 року – 4,6%). Не змогли відповісти на це питання 5% опитаних.
При цьому 3,6% опитаних готові продати свій голос за суму більше 500 грн, а 0,2% – за 50 грн.
Присутня на прес-конференції, де були презентовані результати дослідження, координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська зазначила, що сьогодні в газетах «Голос України» і «Урядовий кур’єр» опубліковано закон, яким внесено зміни до Кримінального кодексу України, згідно з якими, порушення щодо підкупу виборців та фальсифікації виборчої документації або результатів голосування переходять до категорії тяжких злочинів, що “дає право і правоохоронним органам проводити належним чином, оперативно, без санкцій суду всі необхідні слідчі, включно з прослуховуванням осіб, які підозрюються в організації підкупу”.
Айвазовська зазначила, що, відповідно до законодавчих змін, «якщо буде зафіксований підкуп виборців і якщо він має відношення до партії або кандидату, то це карається ув’язненням до 7 років, а громадяни, які взяли участь у підкупі, тобто взяли на себе певні матеріальні блага – заплатять штраф до 5,1 тис. грн, або будуть засуджені на строк до 2 років, або до виправних робіт і обмеженню свободи на строк до 2 років».
При цьому експерт підкреслила, що Кримінальним кодексом не передбачено, що необхідно доводити факт отримання матеріальних благ і впливу його на результати голосування.
«Отже, всі виборці, кандидати, журналісти, які доносять ключові повідомлення, – беріть все що дають, але голосуйте по совісті. Повинні розуміти, що сьогодні факти впливу підкупу на результати виборів не важливі, а обидві сторони будуть нести дуже серйозне покарання», – підкреслила представник ОПОРИ.
Опитування проводилося в 110 населених пунктах у всіх областях, окрім Криму. Всього опитано 2 тис. 25 респондентів. Похибка вибірки не перевищує 2,2%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас