Український мед подорожчав на 10% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український мед подорожчав на 10%

Аграрний ринок
913
Роздрібні ціни на мед піднялися на 10-20 грн / л у порівнянні з минулорічними і склали 80-100 грн / л в залежності від сорту, повідомив «Вістям» експерт аграрних ринків Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ) Ігор Остапчук.
До подорожчання привели зниження обсягів виробництва, зростання собівартості продукції, зменшення попиту на внутрішньому ринку і одночасне збільшення експорту.
Акація не вродила через дощі
За прогнозами фахівців, виробництво меду в 2014 р в Україні може скласти близько 66-71 тис. тонн – на 3,7-10,5% менше, ніж роком раніше. Причин для зниження виробництва дві: військово-політичні чинники і погані погодні умови. Зокрема, анексія Криму забрала у виробництва близько 3,8% (в 2013 р на півострові було вироблено 2,8 тис. Т).
Крім того, що знаходяться в епіцентрі військового конфлікту Донецька і Луганська області займають близько 18% українського медового ринку. Торік донецькі бджоли наносили 10,3 тис. тонн меду (14% від загального виробництва в країні), а луганські – 2,8 тис. Тонн (3,8%). Правда, падіння виробництва в регіоні, за словами виробників, буде некритичним і складе не більше 10%, так як більшість господарств знаходиться поза зоною бойових дій.
Сильніше на виробництво вплине погодний фактор. «Позначилися часті дощі і різкі перепади температури навесні, – розповів «Вістям» перший науковий співробітник ННЦ «Інститут бджільництва ім. Прокоповича», пасічник Федір Притула. – Тому весняного меду зібрати практично не вдалося, а акація і липа вродили в два рази менше».
Продукт – в Європу
У той же час, за словами опитаних «Вестями» пасічників, вдалося зібрати багато меду з соняшнику і різнотрав’я. Тому дефіциту продукту як такого на ринку немає, і не очікується.
Більше того, українські пасічники нарощують експорт продукту – за сім місяців 2014 він зріс на 43,9% порівняно з аналогічним періодом минулого року. За прогнозами експертів, у найближчі п’ять років Україна наростить експортні відвантаження меду в 2-2,5 рази. Девальвація гривні, в даному випадку, також виступає стимулюючим фактором. «Стимулом для нарощування експорту виступило і введення Європейським Союзом режиму автономних торгових преференцій в Україні. Згідно з ним українським виробникам була надана квота на експорт за нульовою ставкою мита 5 тис. тонн меду, яку вони повністю вичерпали 13 серпня 2014», – розповів Ігор Остапчук.
За словами пасічників, за кордоном наш продукт став більш затребуваний, оскільки в ряді інших країн-постачальників цього року був поганий врожай і в їх продукції часто зустрічаються антибіотики і ГМО, на відміну від якісного українського продукту.
В селах мед дешевше
Імпортери закуповують український мед по 2, -2,5 євро / кг (приблизно 40 грн). Тому не дивно, що великі виробники почали підтягувати внутрішні оптові ціни до експортних: вони піднялися майже вдвічі. «Зараз вони складають 21-23 грн / кг на наймасовіший соняшниковий мед», – розповів «Вістям» керівник компанії «Меганом-АП» Анатолій Салтан.
При цьому роздрібні розцінки, як розповіли «Вістям» в УКАБ, в порівнянні з минулим роком підросли на 10-20 грн / кг і на сьогоднішній день складають 80-100 грн / кг залежно від сорту. На ринках мед можна придбати приблизно за ті ж гроші. «Ціни піднялися на 10-15%. Свою лепту внесло й подорожчання бензину», – зазначила у розмові з «Вестями» пасічниця компанії «Медозбір» Наталія Вихора.
А от невеликі пасіки не ризикують істотно піднімати ціни, оскільки бояться зменшення і так невеликого попиту, який цього року скоротився майже в два рази в порівнянні з минулим. Багатьох виручають торішні запаси. «Багато пасічники мають запаси на кілька років. Ціни на їх продукт до кінця року підніматися не будуть, оскільки стабільний попит для них важливіше», – уточнив «Вістям» Федір Притула.
При цьому пасічники визнають, що ще підвищать вартість своєї продукції, якщо зростатиме курс долара. Подорожчання може сприяти підвищення цін на цукор і підгодівлю для бджіл, а також зростання транспортної складової.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас