НБУ вилучив оплату імпорту туристичних, транспортних, комунікаційних послуг із введених валютних обмежень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вилучив оплату імпорту туристичних, транспортних, комунікаційних послуг із введених валютних обмежень

Валюта
2118
Національний банк України (НБУ) вилучив оплату імпорту туристичних, транспортних, комунікаційних послуг із введеної з 23 вересня заборони на розрахунки в іноземній валюті за імпортними операціями без ввезення товару на територію України.
“Вимога підпункту 14 пункту 1 постанови №540 не поширюється на проведення розрахунків з нерезидентами за такими операціями: з оплати туристичних, транспортних та комунікаційних послуг резидентами за наявності у них відповідних ліцензій (дозволів); по оплаті транспортних послуг резидентами-експедиторами”, – вказується в роз’ясненні НБУ, направленому банкам у листі № 29-209 / 53878.
Крім того, згідно з листом, заборона на проведення операцій в інвалюті по здійсненню розрахунків щодо імпортних операцій без ввезення товару на територію України не поширюється на оплату банками власних зобов’язань, пов’язаних зі сплатою коштів банкам-кореспондентам, міжнародним системам зв’язку, у тому числі інформаційним агентствам REUTERS , SWIFT, BLOOMBERG за використання їхніх послуг, а також на оплату власних зобов’язань банків-членів міжнародних платіжних систем, пов’язаних з організацією та забезпеченням розрахунків з використанням цих платіжних систем.
Як повідомлялося, з 19 по 23 вересня на міжбанківському валютному ринку фіксувалися історичні мінімуми гривні: у фінальній частині торгів 23 вересня ринкові котирування на міжбанку досягли найбільшого показника за весь час існування гривні – 14,5-15,0 грн / $ 1.
У зв’язку з прискоренням девальвації гривні НБУ вживає екстрені заходи по стабілізації ситуації. Зокрема, з 23 вересня центральний банк посилив обмеження купівлі фізособами готівкової валюти в п’ять разів – до еквівалента 3 тис. грн в день в одному банку.
Крім того, НБУ заборонив валютні розрахунки по імпорту без ввезення товару на територію України і валютні платежі за імпортними угодами, за якими продукція ввезена в Україну і здійснено митне оформлення на підставі ввізної митної декларації, дата оформлення якої перевищує 180 днів.
НБУ також заборонив валютні операції з повернення за кордон коштів, отриманих іноземними інвесторами за операціями з продажу за межами фондових бірж цінних паперів українських емітентів, крім державних облігацій України.
Заборонено повернення за кордон коштів в інвалюті, отриманих іноземними інвесторами за операціями з продажу корпоративних прав юридичних осіб, які не оформлені акціями.
Крім того, Нацбанк заборонив повернення за кордон іноземному інвестору дивідендів, крім випадків повернення дивідендів по цінних паперах, що обертаються на фондових біржах.
В НБУ очікують, що ці тимчасові заходи дозволять стабілізувати ситуацію на валютному ринку вже на поточному тижні, але допускають застосування нових антикризових інструментів, якщо результат буде недостатнім.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас