Результати діагностики і стрес-тестування банків України жодним чином не впливають на визнання їх проблемними - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Результати діагностики і стрес-тестування банків України жодним чином не впливають на визнання їх проблемними - НБУ

Валюта
1037
Наприкінці серпня завершилося стрес-тестування 15 найбільших банків України, проведене за технічним завданням, узгодженим з Міжнародним валютним фондом та Світовим банком. Тести показали, що у дев’яти з п’ятнадцяти банків потрібно збільшити капітал. Необхідна сума – 56 млрд. грн.
Проте, як наголосила директор Генерального департаменту банківського нагляду Національного банку Алла Шульга, це не означає, що ці дев’ять банків є проблемними або неплатоспроможними і їм терміново необхідна вся ця сума. “Ми постійно моніторимо фінансовий стан банківської системи, тримаємо під контролем. Результати діагностики ніяк не впливають на визнання банків проблемними”, – підкреслила Шульга.
Під час проведення стрес-тестування ситуація була змодельована на 3 роки. Відповідно і дефіцит капіталу оцінювався на весь цей період. Ці результати багато в чому збіглися з висновками комплексного інспектування, яке вже встиг провести регулятор у деяких банках.
Алла Шульга також зазначила, що до кінця вересня всі дев’ять банків зобов’язані подати Національному банку програму капіталізації для складання прогнозу того, як швидко вони зможуть це зробити. За її словами, це питання вже обговорено з керівниками і власниками банків. Частина фінустанов зможе докапіталізуватися вже до кінця цього року.
Стосовно можливості входження держави в капітал банків, то законодавчо це передбачено і стосуватиметься лише великих системних банків та на занадто жорстких умовах.
Нагадаємо, що діагностикою і тестуванням займалися аудиторські компанії “великої четвірки”, перелік яких був погоджений з МВФ та Світовим банком. Діагностика проводилася на базі балансів банків, зафіксованих станом на 1 січня 2014 року. Аудитори вивчали кредитний портфель банків на цю дату, оцінювали вартість активів, проводили переоцінку застав, перевіряли правильність формування резервів тощо. За допомогою стрес-тестів оцінювалася стійкість банків у разі можливого погіршення ситуації в найближчі три роки, тобто як може змінитися вартість заставної нерухомості, як у тій чи іншій ситуації діятимуть позичальники, як збільшиться проблемний кредитний портфель тощо. Перевірка наступних 20 фінустанов повинна бути закінчена вже до кінця жовтня.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас