НБУ: призначення нами кураторів у системні банки України не означає, що у них відбувається "щось надзвичайне" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: призначення нами кураторів у системні банки України не означає, що у них відбувається "щось надзвичайне"

Валюта
3859
За словами Голови Національного банку України Валерії Гонтаревої, у кожен банк, що отримав стабілізаційний кредит або кредити на підтримку ліквідності (крім короткострокових кредитів отриманих під заставу високоліквідних державних цінних паперів через механізм щоденних тендерів) призначено куратора. Таке рішення прийнято з метою посилення контролю за належним використанням коштів рефінансування.
Валерія Гонтарева підкреслила: «Це ні в якому разі не означає, що у цих банках відбувається щось надзвичайне, це нормальний робочий процес. І ті банки, яким Національний банк нещодавно надав стабілізаційні кредити, розглядаються регулятором як системні, а значить найважливіші для фінансової стабільності всієї банківської системи зокрема та країни в цілому. А інститут кураторства є загально визнаною світовою практикою у діяльності центральних банків, і вітчизняний центральний банк планує активно запроваджувати та розвивати його в нашій державі. Ми також плануємо запровадити у подальшому інститут кураторства на постійній основі, особливо в системних банках, навіть, незалежно від надання ресурсної підтримки Національним банком».
Наразі відпрацьовуються механізми нагляду і контролю за використанням державних коштів банками та своєчасним виконанням ними зобов’язань перед клієнтами і вкладниками. Регулятор сподівається, що таке посилення контролю за діяльністю банків, стане нормою та позитивно вплине на ситуацію в банківській системі та сприятиме зміцненню довіри громадян до неї.
Нагадаємо, що Національний банк України 11 вересня 2014 року прийняв рішення про надання двом системним банкам, що відносяться до 1 групи за розміром активів, стабілізаційних кредитів на суму близько 2 млрд. грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас