Українці розкуповують автомобілі за підвищеними цінами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці розкуповують автомобілі за підвищеними цінами

Валюта
2916
У серпні на вітчизняному авторинку відбулося зростання: українці купили 6621 нових легковиків, що на 14,6% більше, ніж у липні, повідомили в компанії AUTO-Consulting.
Якщо порівнювати свіжу статистику з серпнем 2013 року, то у місяці вийде спад продажів на рівні 74,7%, а за січень-серпень – на 50%.
Звикли до курсу
Основним стимулом для збільшення в Україні попиту на машини стало зростання курсу долара наприкінці липня. Покупці злякалися чергового подорожчання автомобілів і намагалися витратити свої заощадження, купуючи «залізних коней». «Завдяки цьому ажіотажу було продано додатково близько 1500-2000 машин», – повідомив директор AUTO-Consulting Олег Омельницький. В основному це були бюджетні авто вартістю до $ 20 тис.
Голова Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко вважає, що українці подолали психологічний бар’єр росту цін після стрибка курсу з 8 до 13 грн. «Наприклад, вчора ви бачили автомобіль за ціною 80 тис. грн ($ 10 тис.), А сьогодні на ньому цінник вже в 130 тис. грн. Звичайно, перша реакція – дорого, психологічний шок. А потім рано чи пізно приходить усвідомлення, що це ті ж 10 тисяч доларів», – зазначив він.
Місяць-два на доставку
Очікується, що цього місяця українці будуть також активно купувати машини. «Вересень традиційно сильніший місяць порівняно з серпнем, тому чекаємо зростання продажів на рівні серпня», – наголосив Олег Омельницький.
Зараз, за даними аналітиків, продажі стабілізувалися в коридорі 5000-6000 штук і нижче найближчим часом не впадуть. «А якщо ситуація в країні буде відносно стабільна, у вересні продажі можуть навіть зрости на рівні 15%. Тим більше, що дилери проводять різні акції для збільшення рівня продажів і виробники погоджуються», – пояснив Олег Назаренко.
І все ж дилери не поспішають заповнювати склади. Навпаки, поставки авто «про запас» практично немає. «Вони побоюються і валютних коливань, і ситуації з безпекою. Тому частішає торгівля автомобілями на замовлення – з доставкою через місяць-два», – уточнив Олег Омельницький.
Причому якщо раніше такий спосіб продажів був характерний тільки для дорогих автомобілів, то тепер за даною схемою працюють і з машинами середнього цінового діапазону. «Минулого літа продажі під замовлення становили 5-7% ринку, цього року відсоток поки не рахували, але він набагато вище», – запевнив Омельницький.
Наш автопром програє
Автомобілі, що складаються в Україні, навпаки, стали користуватися меншим попитом. Якщо в липні ЗАЗ стояв на першому місці за обсягами продажів серед всіх інших марок, то в серпні він посів лише третє місце. На першому виявилася Toyota (12% продажів) і Hyundai (8,7%).
Не поспішають і виробники. За попередніми підрахунками асоціації «Укравтопром», в серпні на українських заводах було вироблено 436 автотранспортних засоби, що на 21% менше липневого показника (555 штук). Якщо порівнювати з минулим серпнем (5783 штук), то це тринадцатикратне падіння виробництва.
З них легкові автомобілі склали близько 43% (189 машин) від загального обсягу виробництва, що на 45% менше показника за липень і в 28 разів менше, ніж в серпні 2013 року. Лідером серед вітчизняних виробників став Кременчуцький автозавод, який виробляє комерційні та вантажні автомобілі. «Підприємство має держзамовлення на постачання техніки для армії і силових структур», – пояснив директор департаменту маркетингу та економічного аналізу асоціації «Укравтопром» Георгій Овсянников. З виробників «легковиків» ліпші показники має компанія «Єврокар».
Основною причиною падіння темпів виробництва порівняно з попереднім місяцем аналітики називають низький попит на цей сегмент. «Обмежена активність внутрішнього ринку стала причиною. А також – відсутність можливостей для експорту », – сказав Овсянников.
У вересні аналітики допускають зростання виробництва комерційних автомобілів. Щодо легкових машин – ситуація складна. «На складах запаси досить великі у виробників, з ними вони можуть працювати до кінця року», – запевнили нас в «Укравтопромі».
Світлана Стрельцова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас