НБУ на початку року активно надавав кошти на підтримку банків, і не завжди під якісну заставу - зізналася голова Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ на початку року активно надавав кошти на підтримку банків, і не завжди під якісну заставу - зізналася голова Нацбанку

Валюта
1276
Про це заявила голова Національного банку України Валерія Гонтарева під час круглого столу на тему “Реформа банківського сектору: першочергові кроки”. Зокрема, вона зазначила, що Національний банк створює рівні умови для всіх банків та готовий розглядати будь-які питання щодо посилення прозорості власної політики з метою її більшої зрозумілості для учасників ринку.
Як проінформувала голова НБУ, на початку цього року регулятор активно надавав кошти на підтримку та збереження ліквідності банків, у тому числі не завжди під якісну заставу, адже мав місце значний відтік депозитів з банківської системи. Однак Нацбанк наразі вирішує це питання. Було зазначено, що керівництво Національного банку налаштоване на побудову ліквідного ринку державних цінних паперів та планує надати право кожному банку, який має ОВДП, отримувати рефінансування в автоматичному режимі.
Крім того вона зазначила, що відповідно до домовленостей з МВФ до кінця цього року регулятор має оприлюднити відомості про власників кожного банку. Також регулятор погодив з МВФ мінімальні обсяги золотовалютних резервів, які на її думку мають витрачатися виключно у критичних ситуаціях, а також порядок використання монетарних інструментів та рівень облікової ставки. Як розповіла Валерія Гонтарева, підвищення облікової ставки наразі не є доцільним, оскільки Національний банк України очікує зниження інфляції в 2015 році до 10% у порівнянні з 17% в 2014 році.
Підсумовуючи дискусію, Валерія Гонтарева наголосила на тому, що головним завданням для Національного банку України сьогодні є стабілізація ситуації на валютному ринку та забезпечення стабільності банківської системи.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас