НБУ завдає нового удару по долару: він обмежив видачу валютних кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ завдає нового удару по долару: він обмежив видачу валютних кредитів

Кредит&Депозит
4115
Національний банк України зобов’язав банки видавати валютні кредити юридичним особам, підприємцям і постійним представництвам нерезидентів виключно для оплати їх зовнішньоекономічних зобов’язань. Про це йдеться в постанові НБУ від 28 серпня №534, яка вступить в силу з дня її офіційного опублікування і готується до публікації 29 серпня.
“Уповноваженим банкам не допускати надання кредитів в іноземній валюті юридичним особам, фізичним особам-підприємцям та постійним представництвам юридичних осіб-нерезидентів (далі – клієнти) з метою використання цієї іноземної валюти на внутрішньому ринку України. Уповноважені банки надають кредити в іноземній валюті клієнтам виключно для оплати їх зовнішньоекономічних зобов’язань”, – йдеться в постанові.
Нацбанк підкреслює, що у разі виявлення випадків кредитування в іноземній валюті під внутрішні зобов’язання клієнтів регулятор застосовуватиме до банків жорсткі заходи впливу, аж до відкликання генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій.
Нагадаємо, в середу, 27 серпня, до закриття торгів на міжбанківському валютному ринку котирування гривні до долара США підвищилися до рівня 13,00/14,00 грн. після чергового історичного мінімуму в 14,40/14,80 грн на 12:00. Протягом сьогоднішнього дня котирування гривні до долара незначно змінювалися в діапазоні 13,00/14,00 грн.
Нацбанк для стабілізації ситуації на валютному ринку підвищив норму обов’язкового продажу валютної виручки до 100% і продовжив вимогу щодо обмеження строків розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами до 90 днів до 21 листопада, а також закріпив за собою право вимагати від банків призупинити проведення операцій клієнтів, що мають підвищений ризик їх використання в протиправних цілях, та отримувати документи, що підтверджують сумлінний характер здійснення таких операцій.
Оскільки цих заходів виявилося не достатньо для стабілізації валютного ринку, 27 серпня глава НБУ Валерія Гонтарєва провела нараду з керівниками найбільших банків країни про ситуацію на фінансовому ринку, за підсумками якої регулятор домовився з банкірами про прийняття ще низки заходів, які будуть оприлюднені найближчим часом.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас