Підвищення цін на алкоголь не знизило рівень пияцтва в Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення цін на алкоголь не знизило рівень пияцтва в Росії

Світ
3063
Дослідження Фонду “Громадська думка” (ФГД) показало, що нещодавнє подорожчання горілки змусило відмовитися від її вживання тільки 2% росіян, які, як з’ясувалося, не вірять, що підвищення цін на алкоголь здатне знизити рівень пияцтва в країні.
Половина опитаних росіян повідомила, що хоча б зрідка купують горілку, найчастіше вартістю до 300 рублів. Вони кажуть, що підвищення мінімальної ціни напою до 220 рублів ніяк на них не вплине (31%) і лише 2% говорять, що перестануть купувати горілку.
В ході всеросійського опитування, проведеного 9-10 серпня в 43 суб’єктах РФ, 100 населених пунктів за участю 1500 респондентів, також з’ясувалося, що в даний час 70% росіян вживають спиртні напої з різною періодичністю, при цьому число людей, які щотижня вживають алкоголь, склало в цілому 10%. Рік тому таких респондентів було відповідно 73% і 15%.
В ході нинішнього опитування 19% респондентів зізналися, що люблять побалуватися спиртним два-три рази на місяць, а 39% – кілька разів на рік. 30% повідомили, що ніколи не вживають алкогольні напої.
До трійки найбільш поширених в країні алкогольних напоїв увійшли горілка, пиво і вино – у вподобанні до них зізналися відповідно 31%, 31% і 30% опитаних. Далі йдуть коньяк, віскі і ром (по 13%), самогон (6%), наливки, домашнє вино (5%).
У Росії з 1 серпня підвищені мінімальні ціни на горілку на 10,5%. Це вже друге підвищення цін протягом року, перший раз ціни підвищилися 11 березня 2014 р. З 1 серпня мінімальна ціна на півлітрову пляшку горілки склала 220 рублів (раніше – 199 рублів).
На питання соціологів, чи схвалюють респонденти підвищення з 1 серпня цін на горілку, відповіді розподілилися практично порівну: 32% – схвалюють, 31% – ні, 37% вагалися з оцінкою.
Серед тих, хто не схвалює підвищення цін на горілку, вважає його безглуздим, оскільки “люди все одно будуть вживати алкоголь” (11%). Вони побоюються, що громадяни будуть пити сурогати, самогон, більше буде алкогольних отруєнь (7%). Дехто каже про “новий удар по бюджету простих сімей” (6%).
Навесні цього року надходження до бюджету від акцизів на алкоголь вперше за останні кілька років скоротилися. При цьому зафіксовано різке зниження обсягів виробництва в Росії міцного алкоголю. Торік горілки випущено на 12,3% менше, ніж в 2012 році, а за перші п’ять місяців 2014 року – вже на 14,9%. Виробники міцного алкоголю і галузеві експерти вважають, що насправді росіяни менше пити не стали, просто підвищення акцизів призвело до скорочення легального ринку.
Підакцизну продукцію вітчизняних виробників стрімко замінює “сірий” алкоголь, який надходить з Білорусії та Казахстану. Його частка, за окремими оцінками, становить вже 60-65%.
Незважаючи на “гармонізацію” і підвищення акцизів в країнах Митного Союзу з 1 січня 2014 року, у партнерів ставки і зараз менші, ніж в РФ. В Білорусії акцизи на алкоголь складають 85% від рівня російських, а в Казахстані вони нижчі майже в 2,5 рази. Саме з Казахстану у величезних кількостях надходить нелегальна і дешева горілка.
Нагадаємо, за даними Росалкогольрегулювання на початок 2014 року, у великих містах регіонів, що межують з Казахстаном, частка дешевої горілки, котра надходить звідти, досягає 67%, а втрати бюджету за останні півроку склали щонайменше 300 млн рублів недоотриманих податків.
Чинний Податковий кодекс передбачає зростання ставки акцизу на міцний алкоголь в 2015 році ще на 20% – до 600 руб. Однак на початку червня 2014 р. уряд РФ погодив пропозицію Міністерства фінансів заморозити ставки акцизу на алкогольні напої на 2015 рік, відклавши підвищення до початку 2016 року.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас