Більшість росіян вважають серпневий путч 1991 року трагедією, а не перемогою демократії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більшість росіян вважають серпневий путч 1991 року трагедією, а не перемогою демократії

Світ
3414
Напередодні 23-х роковин серпневого путчу, коли в Москву ввели танки, а в країні оголосили надзвичайний стан, соціологи дізналися думку росіян з приводу події в ті дні. Також вони з’ясували, що громадяни РФ стали більше боятися війни з найближчими сусідами.
Так, за відомостями “Левада-Центру”, 41% опитаних вважають, що серпневий путч – це “трагічна подія, що мала згубні наслідки для країни і народу”. У свою чергу 36% опитаних назвали це “епізодом боротьби за владу у вищому керівництві країни”. Лише 9% респондентів назвали події серпня 1991 року “перемогою демократичної революції, яка покінчила з владою КПРС”. Не змогли відповісти на поставлене запитання 15% опитаних.
Якщо в 2013 році більшість росіян (57%) вважали, що не праві в конфлікті були і Борис Єльцин з демократами, і Державний комітет з надзвичайного стану (рос. – ГКЧП), то цього року ситуація майже не змінилася – таких респондентів 54%. Зараз Єльцина і демократів називають правими 13% опитаних, а ГКЧП – 14%. Рік тому на стороні екс-президента було 11% респондентів, а на стороні держкомітету по ПП – 10%.
При цьому сьогодні майже половина росіян – 47% – упевнені, що відтоді країна пішла в неправильному напрямку. Протилежної точки зору дотримуються лише 27%. Ще 26% поки не визначилися.
Що стосується громадян, які вважають, що у РФ може початися війна з найближчими сусідами, то таких зараз 23%. Торік їх було всього 10%, стверджують фахівці Всеросійського центру вивчення громадської думки.
З опитування ВЦВГД також випливає, що найбільш реальною загрозою для Росії в даний час є заселення представниками інших національностей, в цьому впевнені 27% опитаних. При цьому 35% респондентів вважають, що “це можливо, але малоймовірно”, і ще стільки ж упевнені, що “це практично нереально”.
Зюганов: “Горбачов наплював на все і змився”
19-21 серпня 1991 року в Москві відбулася спроба державного повороту. Тоді вищі посадові особи СРСР, що створили ГКЧП і виступили проти проведених президентом Михайлом Горбачовим реформ, усунули главу держави від влади на три дні. ГКЧП прийняв рішення про заборону діяльності опозиційних партій і рухів, а також ряду газет. В Москву були введені війська.
Відповіддю на створення ГКЧП стали масові демонстрації і мітинги протесту в тому числі і в Москві. Демократичні сили, якими керував Борис Єльцин встали на чолі опору і відмовилися підкорятися ГКЧП. Згодом комітет оголосив про саморозпуск, а колишні його члени були заарештовані, після цього Горбачов пішов з посади Генерального секретаря ЦК КПРС і вийшов з партії.
У грудні 1991 року Горбачов оголосив про відставку з поста президента, після чого над Кремлем спустили прапор СРСР. На наступних виборах президента РСФСР (перших і єдиних виборів з такою назвою) виграв Єльцин.
Лідер КПРФ Геннадій Зюганов, коментуючи події 23-річної давності, запропонував віддати Горбачова під трибунал. “Ніякого державного перевороту не було. Погубили себе і країну. Треба віддати під трибунал Горбачова, щоб країна його засудила, щоб був громадський трибунал. Перша особа держави насамперед відповідає за територіальну цілісність країни, громадську безпеку. А він наплював на все і змився” , – розповів Зюганов “Російській службі новин”.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас