Російські банки восени підвищать вартість кредитів для населення - не менше ніж на 2% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські банки восени підвищать вартість кредитів для населення - не менше ніж на 2%

Кредит&Депозит
476
Уже восени російські банки можуть підвищити вартість кредитів бізнесу і населенню. Ставки можуть піднятися на 0,5-2 процентних пункта, прогнозують експерти. Найболючіше це вдарить по компаніям малого і середнього бізнесу.
Банк Росії з початку року тричі підвищував ключову ставку: в березні – з 5,5 до 7%, в ​​квітні – до 7,5%, в ​​останній раз – 25 липня – до 8%. Слідом за регулятором підвищувати ставки будуть і банки. Про це попереджають аналітики і банки. «Враховуючи, що збільшується вартість фондування, природно, що банки будуть піднімати ставки і за кредитами», – вважає аналітик «ВТБ Капіталу» Світлана Асланова. «Підстава для підвищення кредитних ставок є – збільшилася вартість фондування. Пов’язано це як з введенням санкцій відносно найбільших держбанків, так і з тим, що ЦБ вже три рази в цьому році підвищував ключову ставку. Крім цього є тенденція до збільшення ставок по вкладах», – відзначає керівник аналітичного департаменту «Совлинк» Ольга Біленька.
Наприкінці липня США і Євросоюз у зв’язку з українською кризою ввели санкції, які безпосередньо торкалися російського фінансового сектору. Санкції забороняють європейським компаніям і громадянам купувати або продавати акції, облігації та подібні фінансові інструменти п’яти російських держбанків – Сбербанку, Россельхозбанку, ВТБ, Газпромбанку, ЗЕБа. А з початку серпня великі банки стали підвищувати процентні ставки по вкладах. «Глобекс» провів підвищення на 0,3-0,6 п.п., Альфа-банк – в середньому на 0,2-0,7 п.п. в рублях і на 0,05-0,5 п.п. в доларах і євро, Московський кредитний банк – на 0,25-0,5 п.п. На 0,5 п.п. підвищили ставки СМП Банк і Московський обласний банк, на 0,25 п.п. – Ханти-Мансійський банк.
Одним з перших про можливе підвищення ставок по кредитах заявив Сбербанк, пояснивши це зростанням вартості грошей на ринку. Про це на початку серпня сказав заступник голови правління держбанку Олександр Торбахов.
Представник Уральського банку реконструкції та розвитку (УБРР) повідомив, що у вересні банк планує підняти ставки по кредитах для приватних позичальників приблизно на 1,5 п.п. «Ставки по кредитах для малого та середнього бізнесу (МСБ) можуть бути підвищені в третьому кварталі цього року приблизно на 0,5 п.п.», – сказав віце-президент – директор департаменту по роботі з корпоративними клієнтами Олексій Ікряніков.
Банк «Союз» найближчим часом може підвищити ставки за роздрібними кредитами на 0,5 п.п., повідомила РБК директор департаменту маркетингу та розробки роздрібних продуктів банку Поліна Берсенєва. Банк «Зеніт» розглядає можливість підвищення ставок по кредитах фізособам, повідомив представник кредитної організації. Директор з розвитку бізнесу споживчого кредитування і стратегічних партнерств Альфа-банку Дмитро Жиздюк повідомив, що в ситуації зростання вартості залучених ресурсів відбудеться корегування ставок за споживчими кредитами.
Вичікувальну позицію зайняли «Промсвязьбанк», «Східний експресс, «Транскапиталбанк», банк «Открытие». Представники банку «Хоум Кредит энд Финанс» (ХКФ Банк), Совкомбанк, Райффайзенбанку і банку «Уралсиб» заявили РБК, що підвищення ставок поки не планується.
У середньому по ринку ставки по роздрібних кредитах в перспективі одного-двох місяців можуть вирости на 0,5-1 п.п., вважає Поліна Берсенєва. «Підвищення може відбутися в межах одного-двох процентних пунктів. Але це буде не одномоментно, а поступово проходити», – відзначає керівник аналітичного департаменту «Совлинк» Ольга Біленька.
Ставки за корпоративними кредитами також можуть збільшитися. За інформацією керівника корпоративного блоку одного з великих банків, який побажав залишитися неназваним, ставки вже з початку року зросли на 0,5-0,75 п.п. Але підвищення ставок може продовжитися і скласти 1,5 п.п., вважає він. «При цьому наскільки ставки зростуть, сильно залежить від сегмента, в якому працює корпоративний клієнт.
Зараз ставки в середньому становлять 3% + LIBOR. Для нафтових компаній, великих хімічних холдингів, енергетичних підприємств ставка в підсумку може скласти трохи більше 3% + LIBOR, для галузей, які найбільше схильні до тиску, наприклад для металургійної та вугільної, ставки можуть зрости до 4-4,5% + LIBOR», – каже банкір. Останнє значення LIBOR склало 0,56% річних у доларах.
«З нового року ставки по рублевих кредитах вже значно зросли: для великого бізнесу – з 8 до 12%, для малого – з 16 до 20% річних. Постраждають галузі з довгим циклом інвестування – металургія, машинобудування, будівництво. Покупку квартир, машин і технологій, на відміну від продуктів харчування, завжди можна відкласти», – зазначив віце-президент «ОПОРА России» Олександр Калінін.
Він також відзначає, що малий бізнес дуже сильно залежить від крупного, а при таких ставках великі компанії можуть відмовитися від багатьох інвестиційних проектів, які підтримують на плаву малий бізнес. «Підвищення ставок по кредитах насамперед негативно позначиться на галузях з великим ступенем ризику, таких як будівництво, машинобудування, управління активами, на сфері високих технологій через можливі майбутні санкції проти них в частині експорту. Без державної допомоги та держгарантій ці галузі постраждають сильніше», – коментує співголова загальноросійської громадської організації «Деловая Россия» Антон Данилов-Данільян.
Втім, віце-президент РСПП Давид Якобашвілі відзначає, що бізнесмени звикли працювати в тих умовах, в яких працюють. «Думаю, що нічого страшного не відбувається, підвищення на 1-2 п.п. навряд чи може якось негативно вплинути», – вважає він.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас