Що буде з проблемними банками? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з проблемними банками?

Енергетика
3029
В Україні фінансової катастрофи зазнали з десяток середніх і невеликих банків. НБУ класифікував їх як проблемні, але ніяких істотних заходів задля порятунку цих фінустанов поки що не вживає. Тим часом акціонери цих установ змінюють структуру депозитів, по суті, готуючись до банкрутства.
Голова НБУ Валерія Гонтарєва висловила своє ставлення до проблемних банків досить розпливчасто. На питання Forbes про те, чому в цілу низку установ не вводять тимчасову адміністрацію, вона сказала: «У Фонд гарантування вкладів відправляються тільки ті банки, з якими нічого вже не можна зробити. Тобто якщо НБУ разом з акціонерами не зміг знайти рішення цього питання − вводиться тимчасова адміністрація».
На уточнююче запитання Forbes про те, чи не бентежить НБУ присутність у сьогоднішніх проблемних банках команд, які вже «менеджерували» банки, що збанкрутіли в 2008-2009 роках, Гонтарєва зазначила: «Нас насторожують команди різних банків. Недавно в одному банку взагалі звільнилося все правління. Тому НБУ більше насторожує відсутність хоч якогось управління». Гонтарєва уточнила, що в НБУ знають про всі проблемні фінансові установи. «За кожним таким банком НБУ пильно стежить», − запевнила вона. За ким же стежать у банківському регуляторі?
За даними Forbes, проблеми з ліквідністю спостерігаються в таких установ, як CityCommercebank, «Порто Франко», у банків «Фортуна», «Перший» та інших. Повернути свої депозити не можуть вкладники Актив Банку, хоча установа отримала близько 343 млн гривень рефінансування від НБУ. Інший приклад − Терра Банк. Саме з цієї установи минулого тижня звільнилася команда управлінців. Зазначимо, що проблемні банки продовжують діяти на ринку і залучати нові депозити − під досить високі відсотки. Ставки за ними досягають 25% річних.
Хоча «проблемність» установи – як запевняє пані Гонтарєва − є банківською таємницею, неможливо не помітити постійні мітинги вкладників під НБУ і самими банками. Деякі банки не виплачують депозити більше трьох місяців. Але регулятор не визнає їх неплатоспроможними. 76 стаття Закону України «Про банки і банківську діяльність» передбачає, що невиконання банком протягом 10 робочих днів поспіль 10% і більше своїх зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами дозволяє регулятору визнавати його неплатоспроможним.
Приміром, останнім банком, до якого увійшла тимчасова адміністрація, став банк «Золоті ворота». Його пов’язують з екс-губернатором Харківської області Михайлом Добкіним. Проблеми у банку почалися ще в березні, проте НБУ не вживав жорстких заходів на фоні обіцянок акціонерів про докапіталізацію. У підсумку Нацбанк змушений був констатувати, що акціонери не зробили практично нічого для відновлення нормальної роботи фінустанови. Зате банкіри встигли «попрацювати» з балансовими показниками банку.
Станом на 01.07.14 в банку «Золоті ворота» перебувало 570 млн грн коштів громадян, із них 280 млн грн − це депозити. Минулого кварталу ці показники складали 800 млн грн і 90 млн грн, відповідно. Вклади юросіб за цей квартал просіли майже на 150 млн грн: на 1 липня вони становили лише 58 млн грн.
Така зміна конфігурації вкладів у балансі може свідчити про те, що за другий квартал у банку депозити переоформлялися штучно. Це робиться для того, щоб вклади підпадали під гарантії ФГВ.
Опитані Forbes банкіри підтверджують, що в ряді фінустанов введення ТА спеціально відтягується для маніпуляцій зі структурою депозитів. Крім того, «деструктивна» робота в деяких «кишенькових» банках проводиться з кредитами, виданими пов’язаним підприємствам. Це істотно зменшує шанси для ФГВ знайти інвестора для проблемної установи в майбутньому.
На думку Forbes, проблемні банки очікують кілька сценаріїв. Перший − можливий порятунок або через капіталізацію з боку акціонерів, або − через домовленості між акціонерами й НБУ з подальшим виділенням рефінансування чи стабілізаційного кредиту. Нагадаємо, що рефінансування простіше виділити під заставу державних цінних паперів. Аналітик Українського кредитно-рейтингового агентства Андрій Конопляний пояснює, що стабкредити виділяються за наявності у банку програми фінансового оздоровлення. Наприклад, за даними Forbes, така програма оздоровлення є в Актив Банку. Щоправда, керівництво установи не показує сам план навіть усім акціонерам.
Крім того, не всі банкіри можуть домовитися з НБУ про рефінансування. Наприклад, VAB Bank Олега Бахматюка вводив обмеження на зняття ліквідності. Однак цей банк отримав 8,5 млрд грн рефінансування від НБУ з початку 2014 року. На противагу йому, банк «Форум» Вадима Новинського не міг отримати рефінансування від Нацбанку під керівництвом Степана Кубіва.
Другий сценарій − введення тимчасової адміністрації з подальшим продажем новим власникам. Так свого часу було врятовано Промінвестбанк, «Надра» та інші установи. Але варто визнати − зараз мова може йти про символічну плату.
Третій сценарій − ліквідація. Екс-член ради НБУ Василь Горбаль нагадує, що з початку 2014 року жоден банк не зміг повернутися на ринок після того, як туди увійшли спеціалісти з ФГВ. «Якщо банк зіткнувся з серйозними проблемами, то краще заморозити установу, а не доводити її до понівеченого стану», − вважає Горбаль.
Він підкреслює, що короткі пасиви й довгі активи призводять до труднощів невеликих «кишенькових» банків. На цьому етапі банк ще можна врятувати. «Головне, щоб на цьому проміжному етапі банк не почали розкрадати. На жаль, я сам отримав подібний досвід, коли менеджери середньої ланки пробують переоформляти депозити і т.п. Ішов поїзд, хтось натиснув стоп-кран. У цей час хтось бере з полиці валізу − дуже часто не свою», − резюмує Горбаль, згадуючи історію Укргазбанку, почесним президентом якого він був. Нагадаємо, що цю установу було рекапіталізовано державою.
Маргарита Ормоцадзе, Олександр Моїсеєнко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас