Лукашенко відмовився позбавляти білорусів імпортної їжі на догоду Росії, його підтримав Казахстан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко відмовився позбавляти білорусів імпортної їжі на догоду Росії, його підтримав Казахстан

Аграрний ринок
3503
Президент Білорусії Олександр Лукашенко відмовився підтримати російську заборону на імпорт продовольства з країн, які ввели санкції проти Росії.
“Потрібні нам польські яблука – ми купуємо, але не для Росії, а для внутрішнього ринку, – заявив Лукашенко, приймаючи прем’єра Мясниковича. – Потрібні якісь німецькі делікатеси – також купуємо для внутрішнього споживання. Треба нам щось переробляти – ми купуємо і переробляємо”.
Транзитом до Росії імпортні продукти через Білорусію пройти не зможуть, запевнив Лукашенко: це він обіцяв президенту Росії Володимиру Путіну.
Лукашенко вже заявив, що, якщо товар не приймають в Росії, треба запропонувати продати його на території Білорусії або перенаправити на переробку.
“Рішення було введено без попередження, несподівано. І на кордоні скупчилася певна кількість автомашин, рефрижераторів, у тому числі з швидкопсувними продуктами. Не треба цих людей ображати. По-перше, це ж наші і російські перевізники – водії, експедитори. По-друге, товар оплачений і законтрактований. По-третє, просто не по-людськи буде, якщо ми до цих людей ненормально поставимося”, – цитує Лукашенка агентство БЕЛТА.
Лукашенко сказав, що попередив голову митного комітету: “Діяти аж до того, що, якщо постачальник направляв до Росії товар і його там сьогодні не приймають, треба запропонувати йому продати на нашій території або ж забрати товар для переробки. Тобто тут треба дуже акуратно вчинити і щодо західних постачальників, щоб ми по-людськи вийшли з цієї ситуації. Я думаю, це буде не на шкоду Росії. Це не суперечить зобов’язанням, які ми узгодили”.
Тим часом “Ведомости” привели дані Белстата за п’ять місяців 2014: білоруських лимонів в Росію поставлено на 1,7 млн ​​доларів, білоруських ананасів – на 37 тисяч, білоруських горіхів (кокосових, бразильських, кеш’ю та мигдалю) – на 1,8 млн , білоруських мідій – на 792 тисяч, білоруських восьминогів – на 449 тисяч.
Більш того, Білорусія – один з основних постачальників імпортних сирів на російський ринок. Серед експортованих білорусами сирів є і “блакитні сири” (рокфор, горгонзола, дор блю та ін). За п’ять місяців в Росію вирушило 10 тонн білоруського “​​блакитного” ​​сиру на 78 400 доларів.
Другий партнер Росії по Митному союзу – Казахстан – дотримується тієї ж позиції, що і Білорусь. Прес-служба президента країни Нурсултана Назарбаєва після його телефонної розмови з Путіним повідомила: “Це (заборона на імпорт сільгосппродукції) одностороння міра Росії, вона не передбачає залучення інших країн – членів Митного союзу і єдиного економічного простору (ЄЕП)”.
На деяке зростання транзиту через Білорусію товарів з списку санкцій Москва, швидше за все, закриє очі, вважає професор Вищої школи економіки Олексій Портанський. Лукашенко розуміє, що геополітичний проект ЄАЕС надто важливий для Кремля, і грає на цьому.
Білорусія і Казахстан одного разу вже відмовилися підтримати російські захисні заходи – тоді вони стосувалися українських товарів.
Дії Росії можуть зіграти на руку Білорусії і Казахстану, вважає Олександр Кнобель з Інституту Гайдара: постачальники продовольства шукатимуть нові ринки, ймовірно, будуть готові домовлятися на вигідних для Білорусії умовах.
На момент публікації “заборонного” ​​списку російським компаніям було відвантажено і знаходилося в дорозі, за розрахунками Національної м’ясної асоціації, мінімум 35 тисяч тонн м’яса і м’ясопродуктів, в першу чергу з США та Канади, більш ніж на 100 млн доларів.
Виробники і переробники на території Білорусії тепер отримають природну конкурентну перевагу, кажуть експерти: у них буде доступ до дешевої сировини і можливість поставляти продукцію в Росію. Російські компанії в таких умовах зможуть конкурувати з великими труднощами.
Питання про можливе збільшення поставок через країни – члени МС піднімалося на нараді у першого віце-прем’єра Ігоря Шувалова, пишуть “Ведомости”. “Шувалов сказав, що обговорював це питання з Путіним, – тому Лукашенко нібито дав гарантії, що проблем не буде”, – повідомив один з учасників наради. Але Россільгоспнагляд і ФТС все одно збільшать число своїх інспекторів на пунктах пропуску автомобілів.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас