Вернум Банк, Фінбанк і Фідобанк поборються за клієнтів Південкомбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вернум Банк, Фінбанк і Фідобанк поборються за клієнтів Південкомбанку

Фондовий ринок
1669
На часткове придбання активів і пасивів неплатоспроможного Південкомбанку (34-й за активами) претендують одразу три фінустанови: Вернум Банк (Київ), Фінбанк (Одеса) і Фідобанк (Київ). Про це «Капіталу» повідомили у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).
Боротьба за вклад
У 22-му за активами Фідобанку «Капіталу» офіційно підтвердили участь у конкурсі на виведення донецького Південкомбанку з ринку. «На сьогодні ФГВФО затвердив плани врегулювання декількох неплатоспроможних фінустанов, у тому числі Південкомбанк. Фонд оголосив конкурс серед кваліфікованих інвесторів. Фідобанк отримав підтвердження статусу кваліфікованого інвестора і бере участь у цьому конкурсі», – розповіла директор продуктової лабораторії Фідобанку, куратор напрямку із взаємодії з ФГВФО Тетяна Надточій.
Виграти конкурс з придбання частини активів зможе банк, який запропонує найбільш вигідні умови купівлі, каже начальник відділу рейтингів фінансової сфери IBI-Rating Анна Апостолова.
При цьому мається на увазі не лише заявлена ​​вартість придбання активів, а й наявність ефективної стратегії подальшої роботи з цими активами. «Як сказали представники робочої групи НБУ з питань розробки пропозицій для збереження активів і пасивів банків, що відносяться до категорії неплатоспроможних і щодо яких було прийнято рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації, банк-інвестор, що купує частину активів і пасивів, повинен бути в змозі забезпечити повне і своєчасне виконання прийнятих зобов’язань перед вкладниками виведеної з ринку установи», – підкреслила Апостолова.
Поліпшити баланс
Купуючи активи і пасиви неплатоспроможних фінустанов, банк може швидко збільшити активи на своєму балансі. «Банк купує активи, що дорівнюють отриманим пасивам, і таким чином утримує ліквідність на високому рівні протягом року. Депозити вкладникам неплатоспроможного банку намагаються повертати якомога пізніше, пролонгуючи договори. Що ж стосується кредитів, їх вимагають погашати «вже завтра», якщо позичальники проти – до роботи приступають колектори. Як правило, активи в таких випадках забезпечені ліквідними заставами. Це дозволяє приймаючому банку утримувати свою ліквідність у рамках нормативів», – розповідав раніше банкір, що побажав не називати своє ім’я.
Активи Фідобанку, що опосередковано належить бізнесменові Олександру Адаричу, на 1 квітня становили 12 млрд грн, загальний кредитний портфель – 5,3 млрд грн. Фінбанк, яким опосередковано володіють бізнесмени і політики Борис Кауфман і Олександр Грановський, за підсумками I кварталу перебував на 55-му місці з активами 3,2 млрд грн. При цьому його загальний кредитний портфель становив 2,6 млрд грн. Вернум Банк, що належить бізнесменові і політику Наталії Ігнатченко, посідає 139-е місце з активами 523 млн грн. Загальний кредитний портфель фінустанови на 1 квітня становив лише 93 млн грн. У банках про причини зацікавленості в придбанні активів і пасивів Південкомбанку не розповіли.
Більш ніж 90% кредитного портфеля Південкомбанку – позики корпоративному сегменту, серед позичальників багато великих промислових, будівельних і торгових компаній. «Придбання активів і пасивів банку може бути цікаво потенційному інвестору з точки зору розширення клієнтської бази, зокрема корпоративного сегмента. А це означає не лише зростання кредитного портфеля, але й поповнення ресурсної бази, а також зростання кількості компаній, що перебувають на обслуговуванні в банку (розрахунково-касове обслуговування, зарплатні проекти та ін.)», – пояснила Апостолова.
Крім цього, можливість отримати як компенсацію живі гроші безпосередньо від ФГВФО може стимулювати банки до участі в конкурсі з виведення неплатоспроможної фінустанови з ринку. Відповідно до закону про систему гарантування вкладів фізосіб, зобов’язання неплатоспроможного банку оцінюються згідно їхньої балансової вартості, а оцінку активів проводить сам фонд. При цьому якщо депозитний портфель, який купує кваліфікований інвестор, буде набагато більше за кредитний, ФГВФО може погасити цю різницю, виділяючи приймаючому банку фінансову підтримку. За певних домовленостей вартість переданих кредитів може бути штучно занижена.
Велика риба
За підсумками I кварталу Південкомбанк входив до групи великих за класифікацією НБУ з активами 6,1 млрд грн. Кредитний портфель фінустанови становить 4,27 млрдгрн, з них більш ніж 4,26 млрд грн – позики юридичним особам і лише 7,6 млн грн – кредити населенню. Водночас депозитний портфель банку становив 4,4 млрд грн, з яких 1,48 млрд грн – депозити юросіб та 2,93 млрд грн – приватні вклади. Фінструктура входила до групи компаній «Метал Юніон». За даними регулятора, власниками банку на 1 квітня були Руслан Циплаков (більш ніж 45,45%), належна йому фінансово-промислова група «Метал Юніон» (близько 36,14%) і компанія «Глобус Плюс» (18,33%).
26 травня Фонд гарантування вкладів фізосіб на підставі постанови правління Нацбанку ввів тимчасову адміністрацію в Південкомбанк на три місяці. Уповноваженою особою ФГВФО на час роботи адміністрації в банку був призначений директор департаменту діяльності банків Анатолій Маляренко, але вже в середині липня його змінив Андрій Кирієнко.
Марк Поллок
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас