Для ліквідації дефіциту готівки рублів до Криму завезли 250 тонн грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для ліквідації дефіциту готівки рублів до Криму завезли 250 тонн грошей

Світ
2821
Щоб забезпечити Крим готівкою, знадобилося більше грошей, ніж передбачалося: для вирішення проблеми Центральний банк завіз туди 250 тонн готівки. Втім, проблеми з розрахунками в роздрібних мережах жителі Криму зазнаватимуть до кінця року через брак готівки у бізнесу.
Як стало відомо «Газеті.Ru», для придушення гострого дефіциту рублевої ліквідності на території Криму Центральний банк направив туди більш ніж 250 тонн купюр і монет.
Який був обсяг цієї готівки не в тоннах, а в рублях, жодне з опитаних «Газетой.Ru» джерел, близьких до ЦБ, як у Москві, так і в Криму, відповісти не змогло.
За словами джерела «Газети.Ru» в Центральному банку, гроші вимірювалися саме за вагою, а не за номіналом через те, що доставка рублів на територію нового регіону здійснювалася в основному авіаперевезеннями. «Це величезний обсяг», – підкреслив він. Відомо, що більшу (за вагою) частину грошей, що надійшли на територію республіки, становлять монети й дрібні купюри, а ось банкнот номіналом 5 тис. руб. Крим отримав небагато.
Практика доставки грошей літаками не новина, зазначає перший віце-президент РСПП Олександр Муричев. «У середині 90-х років минулого століття доставка з Москви готівки літаками до деяких російських регіонів, наприклад на Кавказ і Далекий Схід, практикувалася», – згадує він.
Дефіцит готівки в Криму виник після того, як 1 червня гривня отримала там статус іноземної валюти. До того моменту рублі вже використовувалися на території республіки, в тому числі і в безготівкових розрахунках, але не мали масового ходіння.
Спочатку перехід на рублеві розрахунки передбачалося здійснити 1 січня 2016 року, однак пізніше Володимир Путін підписав зміни до відповідного конституційного закону, і процес був прискорений.
Через брак часу й довелося вдатися до екстрених заходів з постачання на півострів російської готівки.
На запит «Газети.Ru» в департаменті готівкового грошового обігу Банку Росії повідомили, що «платіжний обіг на території Республіки Крим та міста федерального значення Севастополь задовольнили банкнотами і монетою Банку Росії в повному обсязі». З Кримського відділення ЦБ була отримана відповідь за підписом в.о. керуючого Андрія Перетокіна, в якій він також підтвердив, що проблему забезпечення Криму готівкою вдалося вирішити в найкоротші терміни.
На прес-конференції наприкінці травня Перетокін заявив, що станом на 28 травня в обіг було випущено 14 тонн монет і до 1 червня кримський ринок мав отримати ще 50 тонн дрібних рублів (разом 64 тонни). Також він зазначив, що станом на 30 травня на території Криму перебуває 35 млрд руб. За словами Перетокіна, для вирішення проблеми дефіциту ліквідності мало вистачити декількох днів на початку червня.
Проте ані цього часу, ані цих грошей виявилося не достатньо, оскільки весь червень кримські ЗМІ транслювали інформацію про проблеми з готівковими розрахунками. Знадобилися додаткові вливання.
За словами джерела в ЦБ, про те, що дефіцит готівки вдалося подолати, свідчить той факт, що вже на початку липня банки почали здавати надлишки ліквідності назад до Центрального банку.
Топ-менеджер банку з офісами в Криму вважає, що надлишки ліквідності могли здавати російські банки Генбанка та РНКБ.
Повернення ліквідності до ЦБ – стандартна практика російських банків, підтверджують експерти. На початку червня у населення був високий попит на рублі, оскільки українські банки припиняли роботу на території регіону, гроші не можна було отримати в банкоматі за першою вимогою. Банки, які обслуговують фізосіб, забезпечували підвищену суму залишків у касах і сховищах, розраховуючи на високий попит, але коли потреби клієнтів були задоволені, у них виникло одразу дві проблеми: на готівкові гроші не нараховується відсоток і їх можуть вкрасти.
«Зараз жителі Криму вносять свої кошти на депозити, тому великі запаси готівки банкам вже не потрібні, при цьому готівку як ліквідний товар легко здати назад в Центробанк. Банки заробляють на готівці, коли можуть її продати, віддати клієнтам», – говорить голова казначейства Металінвестбанку Селім Агарзаєв.
Якщо зберігати гроші на коррахунку в ЦБ в одноденних депозитах, то банк може заробити на них 7,5% річних.
«Газета.Ru» зателефонувала до відділень кримських банків з проханням обміняти 300 тис. грн. Як з’ясувалося, жодних обмежень щодо суми обміну немає, але для гарантії в деяких відділеннях про таку суму просять попереджати напередодні.
Практика обміну валюти в кримських банках тепер не відрізняється від російської.
Втім, в кіосках, тролейбусних парках і на приватних підприємствах готівка є як і раніше не завжди. За словами джерела в ЦБ, виною тому розбіжності між російським і українським законодавством. За українським законодавством юрособи не зобов’язані мати рахунки в банках, тому торгівля готівкою – поширене явище, її отримують не в банках, а один у одного. Але в російській системі потрібно мати рахунок у банку, який забезпечує всі потреби юрособи в готівкових коштах.
Тому точковий дефіцит ліквідності, ймовірно, збережеться до кінця перехідного періоду.
Ольга Адамчук
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас