Розформування резервів дозволило банкам показати прибуток у першому півріччі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розформування резервів дозволило банкам показати прибуток у першому півріччі

Фондовий ринок
429
У червні фінустанови вперше за останні п’ять місяців продемонстрували позитивний фінансовий результат. Прибуток банківської системи становив 11,6 млрд грн, що дозволило вивести в плюс загальний фінрезультат у першому півріччі. Адже ще в травні збиток банків сягав 10,4 млрд грн. Переломити ситуацію дозволило розформування резервів. Якщо від початку року резерви зростали, то у червні їх обсяг зменшився на 6,6 млрд грн. Однак у банків немає підстав припиняти формування резервів під погані активи. За даними Українського кредитно-банківського союзу, від початку року проблемна заборгованість у фінустановах збільшилася на 30%.
Великі комбінатори
Раніше у 2014 р. доходи і витрати банків зростали в середньому на 17-20 млрд грн на місяць. У червні показник доходів продемонстрував традиційну динаміку, збільшившись на 16,3 млрд грн. А от витрати збільшилися не так набагато – лише на 4,6 млрд грн. Найбільш суттєвим фактором стали зміни в статті «відрахування в резерви». Якщо протягом січня-травня 2014 р. банки послідовно нарощували відрахування в середньому на 7,8 млрд грн щомісяця, то в червні вони їх, навпаки, скоротили – на 20%. «Резерв під збитки від неповернення кредитів – не дуже точний показник», – говорить директор освітнього центру аудиторської компанії Baker Tilly Руслан Ісмайлов. У розрахунку присутнє професійне судження про фінансовий стан позичальників, що дозволяє маніпулювати цією величиною і таким чином впливати на показник прибутку, зазначає експерт.
Фінустанови «скоригували» свій прибуток, щоб не зіткнутися з обов’язковою докапіталізацією і уникнути ризику порушити нормативи Національного банку. «Банки зазнають серйозних збитків, однак щоб уникнути необхідності нарощувати капітал, вони демонструють кращу, ніж насправді, якість своїх активів», – говорить генеральний директор «Українського кредитно-рейтингового агентства» Станіслав Дубко. Насправді за останнє півріччя банки зіткнулися з погіршенням якості обслуговування кредитів і можуть недоотримати доходи від основної діяльності, зазначає Дубко.
У неадекваті
Збитки загрожують банкам зниженням регулятивного капіталу. На 1 червня норматив адекватності капіталу (Н2) у всій банківській системі становив 15,2%. У деяких найбільших банках після формування резервів показник Н2 впритул наблизився до порогового нормативного значення, встановленого НБУ на рівні 10%. Внаслідок цього вони були змушені докапіталізуватися. Так, іще в квітні Дельта Банк збільшив статутний капітал на 60%, або на 1,4 млрд грн, – до 3,7 млрд грн. Минулої п’ятниці про збільшення капіталу на 1,7 млрд грн (або на 10,7%) повідомив ПриватБанк. «Збільшення статутного капіталу було проведено за рахунок направлення до статутного капіталу частини прибутку банку, отриманого за результатами 2013 року», – йдеться в прес-релізі фінустанови. Від початку року докапіталізацію провели також Укрсоцбанк – на 0,65 млрд грн, або на 36%, та Імексбанк – на 0,12 млрд грн, або на 10%.
Розформування резервів дозволило банкам показати прибуток у першому півріччі
Зворотний ефект
«Коли банки хочуть зменшити прибуток, щоб не сплачувати більшу суму податку, вони можуть, навпаки, показати погіршення якості активів, завдяки чому сплатити менше податку на прибуток», – зазначає Дубко. Оскільки сплата податку на прибуток відбувається на щоквартальній основі, банки стежать за тим, який результат вони фіксують за підсумками трьох місяців. У ІІ кварталі фінустанови сумарно показали прибуток в 3,2 млрд грн. На думку Дубка, наприкінці кожного кварталу у банків може виникати сенс якось «пограти» зі своїми резервами. Ймовірно, в наступні два місяці банки знову демонструватимуть реальну картину і не стануть приховувати збитки, тоді як фінансові підсумки вересня знову можуть бути піддані «коригуванню».
Анна Павленко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас