5 найбагатших нафтовиків світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 найбагатших нафтовиків світу

Енергетика
3441
Нафта – один з найбільш затребуваних ресурсів на планеті, попит на який тільки зростає. Не дивно, що власники нафтових активів – це дуже багаті люди. Але хто з них володіє найбільшим станом?
№ 1: Чарльз і Девід Кох
Статок Чарльза і Девіда оцінюється в $ 68 млрд. Вони спочатку були у виграшному становищі, отримавши сімейний бізнес від свого батька. Але вони також показали наявність підприємницької жилки. Спочатку у Koch Industries була тільки техніка для нафтопереробки, але брати досить швидко диверсифікували пакет активів, охопивши НПЗ, трубопроводи, хімічну промисловість, полімери і волокна.
Незважаючи на такі широкі бізнес-інтереси, Кохи як і раніше зосереджені на нафті, хоча Koch Industries стала другою за величиною приватною компанією Америки, поступившись тільки Cargill.
Їх основна дочірня нафтогазова компанія Flint Hills Resources виробляє більше 300 млн барелів нафти на рік. Ця цифра є однією з причин, чому братів не люблять екологи. Всі їхні компанії викидають в атмосферу понад 300 млн тонн парникових газів на рік, що рівносильно 5% від викидів газу в США в цілому.
Але репутація Чарльза і Девіда менше грунтується на їх успіхи в бізнесі, ніж на незмінній підтримці Республіканської партії. Вони є найбільшими представниками нафтогазового сектора в партії і відповідно вносять найбільший внесок у її стійкість і силу.
№ 2: Мукеш Амбані
Статок Мукеша Амбані оцінюється в $ 21,5 млрд, і свій капітал він також заробив за активної участі багатого тата. В даний час Амбані управляє індійської компанія Reliance Industries, яка створювалася як виробник текстилю.
Проте була створена спеціальна дочірня компанія, яка увірвалася на світову нафтогазову арену в 2008 р.
Вона володіє найбільшим в світі НПЗ в Гуджараті, з потужністю 1240000 барелів на добу. Материнська компанія Reliance Industries також є найбільшим виробником поліестеру в світі, але вона прийняла заходи для зменшення шкідливого впливу на навколишнє середовище, відкривши найбільший центр з переробки поліестеру.
Контроль над другою за величиною компанією в Індії дає Амбані важливу можливість по реалізації своїх цілей в бізнесі та благодійності. Проте його могутність не всім припадає до смаку: одним з перших дій нового уряду Нарендри Моді був штраф у розмірі $ 579 млн, накладений на Reliance Industries за те, що вона нелегально працювала на деяких газових родовищах в Індії.
№ 3: Віктор Вексельберг
Статок Віктора Вексельберга оцінюється в $ 17,2 млрд. Перший великий капітал він отримав за рахунок металургійного сектора, так як був одним з творців ВАТ “Сибірсько-Уральський алюміній” і отримав хороший прибуток, коли ця компанія була поглинена RUSAL.
Потім його бізнес-інтереси стали включати нафтогазовий сектор. Його холдингова компанія “Ренова” була акціонером ТНК-ВР, а після того як “Роснефть” досягла угоди про покупку ТНК-BP, Вексельберг на деякий час став найбагатшою людиною в Росії.
Також він вже давно зацікавлений у розвитку сектора ІТ та телекомунікацій.
№ 4: Михайло Фрідман
Статок Михайла Фрідмана оцінюється в $ 16,5 млрд. Він є одним з творців “Альфа-Груп”, яка зараз стала однією з найбільших фінансово-промислових груп в Росії. У 2013 р. виручка компанії склала $ 16,8 млрд.
Хоча зараз інтереси Фрідмана в основному зосереджені в таких галузях, як банківська справа та страхування, більшу частину свого особистого статку він отримав після продажу 90% акцій ТНК-ВР, що належать “Альфа-Груп”, “Роснафти”.
На той момент ТНК-ВР була третьою за величиною нафтовою компанією в Росії.
№ 5: Вагіт Алекперов
Статок Вагіта Алекперова оцінюється в $ 14,8 млрд. Серед п’яти найбагатших нафтогазових баронів світу він стоїть осібно, тому що він єдиний, хто починав свою кар’єру в цьому секторі. Алекперов працював оператором бурової, начальником зміни, майстром з видобутку нафти і газу, старшим інженером. Рухаючись по кар’єрних сходах, він став заступником генерального директора “Башнефти”, а потім заступником міністра нафти і газу СРСР.
Після розвалу Радянського Союзу його статок почав зростати. Алекперов створив нафтовий концерн “ЛангепасУрайКогалимнефть”, який став основою для “Лукойлу”. Як глава “Лукойлу” він володіє 20% компанії, і саме в цьому активі зосереджено його стан.
За його керівництва компанія здійснює міжнародну експансію більш ніж в 40 країн, має лістинг в Нью-Йорку, а також є найбільшою приватною компанією в Росії.
Примітно, що минулого року він заповів пакет акцій компанії своєму синові Юсуфу з умовою, що пакет акцій не буде проданий або роздроблений.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас