Свині стали жирними і плодовитими завдяки китайцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Свині стали жирними і плодовитими завдяки китайцям

Аграрний ринок
3132
Генетики з’ясували, що на початку XIX століття європейські свинарі, яким треба було годувати населення континенту, яке в епоху індустріалізації швидко зростало, імпортували китайських свиней і активно схрещували їх з місцевими породами. Про генетичні «сліди» цієї події повідомляється в журналі Nature Communications.
Азіатські свині, згідно з дослідженням, приваблюли європейських скотарів якістю м’яса, підвищеним імунітетом, придатністю для утримання в свинарниках і плодовитістю. Мірте Боссе (Mirte Bosse) з Вагенінгенського університету (Нідерланди) і його колеги виявили кілька генів азіатського походження (EDNRB, IGF2, KITLG) – вони відповідають за плодовитість та інші вищезгадані властивості. Крім того, вчені вважають, що спочатку свинарі відбирали найжирніших свиней, а з часом основний пріоритет отримали особини з максимальною чисельністю потомства (на нього впливають мутації гена AHR).
Предки домашніх свиней – дикі кабани (Sus scrofa) – сформувалися як вид чотири мільйони років тому в Південно-Східній Азії. З часом кабани дійшли до Близького Сходу та Європи, де люди одомашнили їх, приблизно 13 тисяч років тому. У Китаї свиней приручили трохи пізніше – 8 тисяч років тому. Між китайськими та європейськими породами не було ніяких контактів аж до початку промислової революції. Геноми більшості сучасних порід свиней являють собою результат цього найбільшого контакту, ініційованого скотарями.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас