Порятунок депозитів: Кабмін затвердив порядок надання Фонду гарантування вкладів "безповоротного держкредиту" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порятунок депозитів: Кабмін затвердив порядок надання Фонду гарантування вкладів "безповоротного держкредиту"

Кредит&Депозит
1137
Кабінет міністрів України затвердив порядок надання Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) безповоротного кредиту держави. Про це йдеться в постанові уряду № 251 від 9 липня 2014 р.
Ця постанова набирає чинності одночасно з набранням чинності законом України від 4 липня 2014 р. № 1586-VII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання негативному впливу на стабільність банківської системи”.
Так, згідно з документом, для надання кредиту держави Фонд гарантування вкладів фізичних подає до Мінфіну пропозиції про надання кредиту держави за підписом директора – розпорядника Фонду, скріпленим печаткою Фонду, із зазначенням розміру, строків надання та користування (для надання кредиту), а також обґрунтуванням необхідності залучення кредиту (внеску) держави з відповідними розрахунками; та копію рішення виконавчої дирекції Фонду, затвердженого адміністративною радою Фонду, про необхідність залучення кредиту (внеску) держави із зазначенням його суми.
У разі відсутності у законі про державний бюджет України на поточний рік відповідних бюджетних призначень у необхідному для надання кредиту (внеску) держави розмірі Мінфін у місячний строк з дня надходження пропозиції розробляє і подає до Верховної Ради України відповідний законопроект.
Кредит (внесок) держави надається Фонду у розмірі, необхідному для дотримання ФГВФО протягом року мінімального обсягу його коштів, визначеного частиною третьою статті 19 закону.
У свою чергу Мінфін протягом строку, зазначеного у пункті 5 цього порядку, може звернутися до Фонду із запитом про подання додаткової інформації, необхідної для розгляду питання щодо надання кредиту (внеску) держави.
Кредит надається Фонду у разі його платоспроможності протягом дії кредитного договору на умовах повернення, строковості, забезпеченості та платності.
“Платоспроможністю Фонду є його можливість обслуговувати свої зобов’язання, враховуючи щомісячні суми повернення кредиту, відсотків за кредитами, наданими Національним банком, та інших виплат, що здійснюються Фондом відповідно до частини другої статті 20 закону”, – йдеться в постанові.
Як зазначається, кредит держави надається у вигляді коштів або ОВДП в межах відповідних бюджетних призначень, передбачених законом про державний бюджет України на поточний рік.
Кредит держави надається у національній валюті із сплатою відсотків за ставкою, що дорівнює обліковій ставці НБУ. У разі зміни розміру облікової ставки Нацбанку протягом дії договору відсоткова ставка за кредитом підлягає відповідному коригуванню.
Державний кредит надається під забезпечення майбутніми надходженнями на поточний рахунок Фонду або ОВДП, що належать ФГВФО і не обтяжені будь-якими іншими зобов’язаннями, у розмірі 100% їх балансової вартості, але не вищої номінальної/амортизаційної вартості таких облігацій з урахуванням відсотків за користування кредитом.
Кредит держави також може бути наданий в обмін на фінансовий вексель, виданий ФГВФО на таких самих умовах, як облігації внутрішньої державної позики.
Строк надання кредиту держави залежить від планових надходжень та витрат ФГВФО (у вигляді прогнозу руху грошових коштів) протягом строку надання кредиту, на який подана заявка.
“Наявність у Фонду заборгованості за раніше наданим кредитом не є перешкодою для надання Фонду нового кредиту (внеску) держави. Умови надання Фонду внеску держави не передбачають його повернення та сплату відсотків”, – йдеться у порядку.
ФГВФО звертається до Мінфіну із заявкою про залучення кредиту (внеску) держави не пізніше двох робочих днів з дня настання хоча б однієї з таких обставин:
1) з початку року обсяг коштів Фонду, використаний ним на цілі, передбачені пунктами 1 і 4 частини другої статті 20 Закону, зменшився більш як на 70%;
2) обсяг коштів ФГВФО становить менш як 2,5% суми гарантованих ФГВФО коштів вкладників у межах суми відшкодування з урахуванням суми зборів, що повинні надійти від учасників Фонду протягом поточного кварталу.
Також Кабмін затвердив методику проведення оцінки настання ризику істотного зменшення обсягу коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
Нагадаємо, в Україні 10 липня 2014 р. офіційно опубліковано в газеті “Голос України” закон № 1586-VII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання негативного впливу на стабільність банківської системи”. Цей закон набирає чинності на наступний день після його опублікування.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас