Без люстрації банкірів у банківській сфері неможливо навести лад - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Без люстрації банкірів у банківській сфері неможливо навести лад - думка

Фондовий ринок
1799
Верховна рада прийняла закон “Про запобігання негативного впливу на стабільність банківської системи”, а також внесла зміни до законодавчих актів закону “Про банки і банківську діяльність України”. Згідно з цими змінами вводиться пеня для банків, які затримують видачу депозитів. Тепер банки будуть відповідати за валютні маніпуляції, а Нацбанк отримав право обмежувати виплату депозитів, якщо відтік вкладів з банківської системи понад 5%. Власників банку зобов’язали нести відповідальність за дії, що суперечать інтересам вкладників, а також інші положення.
“Зараз ситуація на банківському ринку як ніколи потребує втручання держави. Банки майже не підконтрольні держрегулюванню, – розповідає Олексій Лупоносов, кандидат економічних наук. Через це фінустанови банкрутують, вкладники почуваються ошуканими.”
На думку, економіста прийняття закону “Про запобігання негативному впливу на стабільність банківської системи” є позитивним сигналом для вітчизняного банківського ринку.
“Це свідчать про те, що влада починає наводити лад. Намагається встановити контроль над банками. Однак без люстрації банкірів у банківській сфері неможливо навести лад. Ще півроку тому політики говорили про люстрацію у банківській сфері. Натомість це й лишилося розмовами. Топ-персонал одного збанкрутілого банку приходить до іншого, потім банкрутує інший. Люди прокручують свої корупційні схеми, аби нажитися. І таких випадків багато, – розповідає Олексій Лупоносов. – Наприклад, відомо, що топ-персонал, який працював у банку “Надра”, перейшов у “Платинум-банк”. Зараз “Платинум” почав занепадати. Цих працівників ніхто не притягає до кримінальної відповідальності. Вони можуть влаштовуватися в інші фінустанови”.
Для змін у банківській сфері необхідна люстрація не лише у банківській сфері, а й серед державних чиновників.
“Це головна вимога. Якщо люстрації не буде, всі починання уряду й актуальні закони Верховної Ради будуть зведені нанівець. Середня ланка чиновників і нижня відверто саботуватимуть їх. Зміни не впроваджуватимуться”.
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас