Кінець золотого століття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінець золотого століття

Банківські метали
1899
Ринок золота очікують найсильніші за останні 100 років зміни. Всесвітня рада по золоту й керівники банків запустили обговорення реформи правил, за якими встановлюється ціна на золото. Це позбавить ринок від архаїчної процедури золотого фіксингу, відзначають учасники ринку, але попереджають, що під час переговорів збільшиться коливання ринкових цін.
У вівторок, 8 липня, в Лондоні відбувалася подія, яка може змінити весь світовий ринок золота. У столиці Великобританії зустрілися керівники Всесвітньої ради по золоту і великих банків, щоб обговорити шляхи реформування так званого лондонського золотого фіксингу.
З 12 вересня 1919 року ціна золота на Лондонському міжбанківському ринку визначається шляхом складної багатоступінчастої процедури. Двічі на день, о 10.30 та о 15.00 годині за місцевим часом, представники п’яти найбільших світових банків (Scotia Mocatta, HSBC, Deutsche Bank, Societe Generale, Barclays Capital), кожен з яких є членом Асоціації учасників золотого ринку (London Bullion Market Association), зв’язуються між собою (раніше це робилося за допомогою телефону, зараз відбувається в режимі телеконференції).
Головуючий оголошує ціну, яку вважає оптимальною на цей момент. У цей час представники «золотої п’ятірки» перебувають на зв’язку з дилерами, а через них – з торговими фірмами, які купують або продають реальне золото (на відміну від ф’ючерсних і опціонних контрактів), представляючи таким чином картину попиту і пропозиції на золото у всьому світі. Далі курс може коригуватися залежно від попиту. Вартість золота фіксується в доларах США, фунтах стерлінгів і євро за тройську унцію.
Ціна, зафіксована таким чином, вважається найбільш справедливою і служить орієнтиром для контрактів на фізичну поставку золота для всього ринку.
Центробанки та комерційні інститути в своїх розрахунках спираються саме на неї. Банк Росії використовує лондонський золотий фіксинг для щоденного розрахунку облікових цін на золото. Комерційні банки використовують ціну фіксингу для купівлі та продажу золотих злитків, розрахунку металевих рахунків у золоті.
Процедура золотого фіксингу залишалася незмінною з 1919 року. Ціну на золото не встановлювали тільки в роки Другої світової війни й кілька років після неї – з 1939 до 1954 року.
Однак за минуле століття до лондонського фіксингу накопичилося безліч претензій.
Наприклад, британський банк Barclays був викритий в шахрайстві при встановленні ціни. У травні 2014 року банк був оштрафований на 26 млн фунтів ($44 млн) за маніпуляції ціною на золото. Як встановило Управління з фінансового нагляду (Financial Conduct Authority – FCA) Великобританії, керівництво Barclays допустило виникнення конфлікту інтересів між своїми співробітниками й клієнтами при визначенні цін на золото. Співробітники використовували лазівки в системах банку для власного збагачення у 2004-2013 роках.
«Після кризи репутація навіть найбільших банків була поставлена ​​під сумнів, а фінансовий світ опинився в центрі скандалів. Досить згадати, наприклад, маніпулювання ставкою LIBOR. Тепер регулятор добрався і до золота», – коментує генеральний директор фінансової компанії GKFX Дмитро Ранєв.
Крім того, в серпні 2014 року Deutsche Bank має намір покинути «золоту п’ятірку», оскільки виходить з сировинного бізнесу.
Всі ці моменти обговорюються у Лондоні і, ймовірно, окреслюються шляхи реформування системи золотого фіксингу.
«Вперше у користувачів (фіксингу. – «Газета.Ru») є шанс висловити свою думку, – сказала представник Всесвітньої ради по золоту Наталі Демпстер газеті The Daily Telegraph. – Ми маємо намір всебічно обговорити вірні й невірні моменти системи».
Російські учасники ринку також вважають, що реформувати фіксинг необхідно. «Безумовно, поточний варіант золотого фіксингу недосконалий багато в чому за рахунок своєї непрозорості, – згоден провідний аналітик Wild Bear Capital Віктор Неустроєв. – Система потребує змін. І в першу чергу вона повинна стати прозора».
«Слід використовувати ринкові ціни, – вважає й аналітик MFX Broker Сергій Некрасов. – Це можуть бути котирування спотового ринку або ж найближчого ф’ючерсного контракту на золото. Така система унеможливить маніпулювання ціною фіксингу з боку банків».
«Для підвищення прозорості коло банків необхідно розширити, можливо, до 15-20 учасників, щоб не було підозр у маніпулюванні цінами, – пропонує Ранєв. – Чим більше банків, тим менша ймовірність змови».
Для ринку золота ці зміни в цілому повинні бути сприятливими. «Навряд чи ціна на метал сильно зміниться, тому що вона визначається глобальним попитом і пропозицією, але ще одним архаїчним механізмом стане менше», – вважає Ранєв.
Однак у період обговорення та реформування експерти не виключають підвищеної нервозності гравців. Поки фіксинг реформуватимуть, за словами Неустроєва, ймовірні різкі коливання ціни. «Певна нервозність на ринку з’явиться – і навряд чи піде на користь більшості інвесторів», – попереджає він.
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас