Фонд гарантування вкладів не знижуватиме поріг відшкодування в 200 тис. грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд гарантування вкладів не знижуватиме поріг відшкодування в 200 тис. грн

Кредит&Депозит
781
Існуючий рівень відшкодування за вкладами через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у розмірі 200 тис. грн відносно одного позичальника знижуватися не буде, повідомив журналістам заступник директора-розпорядника фонду Андрій Оленчик на прес-конференції. “Існуючий рівень гарантій знижений не буде”, – сказав він, відповідаючи на запитання, чи можливе зниження гарантій фонду вкладникам або виключення короткострокових вкладів з системи гарантування в рамках нової концепції розвитку банківської системи до 2020 року, розробленої Національним банком України.
“Але, можливо, будуть нові інструменти”, – додав Оленчик. За словами представника фонду, нинішній максимальний поріг в 200 тис. грн покриває зобов’язання проблемних банків щодо 99,3% вкладників. Також він нагадав, що перші виплати фонд проводив в 2001 році, вкладникам банку “Слов’янський”, і з цього моменту фонд вже виплатив відшкодування 420 тис. вкладникам 45 банків на суму понад 9,5 млрд грн. “Процес йде динамічно, незважаючи на наявність серед проблемних великих банків – “Форум” і “Брокбізнесбанк”, – підкреслив Оленчик.
У свою чергу, присутній на прес-конференції голова ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек повідомив, що представлена ​​НБУ концепція розвитку банківської системи до 2020 року обговорювалася в асоціації, і банкіри спільно з НБУ мають намір працювати над питанням підвищення привабливості довгострокових депозитів у банках. “Велика частина депозитів – короткострокова. При тому, що економіка потребує довгострокових кредитів. Але джерела таких ресурсів немає, і вкладник має право забирати кошти за першою вимогою”, – пояснив банкір. Як повідомлялося, українці вважають за краще вкладати кошти в короткострокові і середньострокові депозити, на які припадає 99% загального обсягу депозитів. Залучені банками кошти строком більше 2 років формують лише 1% депозитної бази фізичних осіб.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас