НАБУ відзначає ризики дестабілізації банківської системи через законодавчий популізм і напади на банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАБУ відзначає ризики дестабілізації банківської системи через законодавчий популізм і напади на банки

Фондовий ринок
2434
Напади на банківські установи та законодавчий популізм несуть ризики дестабілізації банківської системи, вважають в Незалежній асоціації банків України (НАБУ).
“Дії, направлені проти банків, по суті, є диверсією у фінансовій системі України і можуть нести загрозу для національної безпеки країни”, – вказується в заяві НАБУ.
Відповідно до заяви, мова йде як про серійні напади на відділення банків, так і про популістські законодавчі ініціативи, наприклад, про перерахування валютних кредитів за курсом 5,05 грн/$, або введення для банків 1%-й пені за кожен день прострочення з виплатою вкладу.
У НАБУ вважають, що наслідком таких норм буде значний дисбаланс у банківській системі, внаслідок чого можлива втрата її загальної функціональності.
“Дії, направлені на дестабілізацію ситуації в банківській системі в цілому, або в окремо взятому українському банку, є загрозливими для національної безпеки. Потрібно розуміти, що банки є кровоносною системою економіки, а коли перестає функціонувати кровоносна система, то організм стає нежиттєздатним”, – підкреслили в НАБУ.
Асоціація також звернулася до громадян з проханням не брати участь у різних екстремістських заходах, направлених проти банківської системи.
“Банківська система проводить платежі, перекази, здійснює фінансування представників реального сектора економіки, забезпечує проведення послуг з обслуговування зарплатних і соціальних проектів, та ін. Для того, щоб ця робота тривала в штатному режимі, нам необхідно попереджати всякого роду випади на адресу банків”, – підкреслили в НАБУ.
У повідомленні також наголошується, що за наявності інформації про протиправні дії тієї чи іншої фінансової установи її потрібно надавати правоохоронцям, щоб компетентні органи могли зайнятися її розглядом.
Як повідомлялося, в східних регіонах країни фіксувалися випадки нападу на установи ПриватБанку, співвласником якого є голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський, тоді як у деяких інших регіонах нападу піддалися відділення української “дочки” російського Сбербанку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас