Проблемна десятка: Нацбанк б'є всі рекорди за швидкістю визнання банків банкрутами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблемна десятка: Нацбанк б'є всі рекорди за швидкістю визнання банків банкрутами

Кредит&Депозит
4881
Нацбанк б’є всі рекорди за швидкістю визнання банків неплатоспроможними. Цього року в країні з’явилося вже 10 проблемних установ, які перейшли під управління тимчасових адміністраторів. При цьому в 9 з них проблеми виявило нове керівництво Нацбанку, призначене після зміни уряду в Україні.
Сімейні проблеми
Частина установ, у яких цього року активізувалися проблеми, пов’язана з так званою «Сім’єю» колишнього президента Віктора Януковича. Першими впали Брокбізнесбанк і Реал Банк, що належали групі СЄПЕК Сергія Курченка.
Тимчасову адміністрацію в них було введено ще 3 березня і після цього Фонд гарантування вкладів почав пошук нових інвесторів, який би виявив бажання врятувати ці установи. Однак його зусилля поки не досягли успіху. Це не дивно, адже проблеми в Брокбізнесбанку виникли ще до входження в його капітал групи СЄПЕК. Учасники ринку говорять, що це сталося через те, що в ньому не проводилися ніякі перевірки, оскільки банк належав братам Бурякам, один з яких – Сергій Буряк – у 2007-2010 роки очолював податкову службу.
«Ми провели оцінку банку. Однак виявилося, що це взагалі не банк, а якась пустушка. Тому ми відмовилися від його купівлі», – розповів один з тодішніх претендентів на придбання Брокбізнесбанку.
Подальша доля Брокбізнесбанку поки що невідома. Спочатку його планували приєднати до державного Укргазбанку, однак рішення не було прийнято. Термін дії тимчасової адміністрації в установі закінчився 2 червня. Наступного дня Фонд гарантування вкладів подав у Нацбанк рекомендацію ліквідувати цю установу.
А ось історія невеликого Реал Банку вже закінчилася – 21 травня Нацбанк вирішив закрити його через відсутність інвесторів.
«У зв’язку з тим, що в результаті проведеного пошуку потенційних інвесторів, жодного потенційного інвестора не було виявлено для виведення Реал Банку з ринку, Фондом було прийнято рішення, що найменш витратним способом виведення банку є його ліквідація», – повідомили «Лівому берегу» у Фонді гарантування вкладів.
Ще один з банків, який пов’язують з «Сім’єю», – Південкомбанк. Тимчасова адміністрація в нього була введена 26 травня. Досить великий банк (він посідає 34-е місце за активами серед 181 установи) належить Руслану Циплакову, якого вважають близьким другом сина екс-президента.
28 травня був визнаний неплатоспроможним луцький Західінкомбанк, який контролюється сином депутата-регіонала Юрія Іванющенка – Арсеном Іванющенком. Юрій Іванющенко вважається одним з представників «Сім’ї». Проблеми у банку почалися ще до Іванющенка, за колишнього власника. У лютому 2009 року у нього виникли проблеми з ліквідністю, Нацбанк на рік ввів у банк тимчасову адміністрацію. У квітні 2009 року Генпрокуратура порушила справу відносно власника Західінкомбанку Василя Гаврилишина, який володів 89,81% акцій банку за підозрою у привласненні і розтраті майна. А на початку 2010-го син депутата-регіонала Юрія Іванющенка – Арсен Іванющенко – увійшов до складу акціонерів Західінкомбанку.
Ще один проблемний банк, що входить в коло інтересів «Сім’ї», – донецький Промекономбанк. Він також перебував під контролем Юрія Іванющенка. Проблеми з поверненням депозитів у ньому розпочалися ще в січні. Однак його власник не зробив нічого, щоб вирішити це питання.
Іноземні суперечки
Одним з найбільш скандальних банкрутств цього року стало визнання неплатоспроможним банку “Форум”. Вперше за весь час такі серйозні проблеми виникли в установи, яка раніше перебувала у власності іноземного акціонера. Зараз ним володіє «Смарт-Холдинг» Вадима Новинського, проте до середини 2012 року його акції належали німецькому Commerzbank.
У «Смарт-Холдингу» запевняють, що не причетні до того, що у їхнього активу почалися проблеми з виплатою депозитів. За їх словами, причиною труднощів став саме колишній власник, який обдурив «Смарт-Холдинг» під час продажу свого активу.
«На момент здійснення операції з продажу «Форум Банку»- 1 липня 2012 року – Commerzbank не вказав у звітності таку суму проблемної заборгованості, розмір якої призвів би до моментальної втрати ліцензії банком «Форум» та введення тимчасової адміністрації. Факт шахрайства підтвердив і зовнішній аудит однієї з компаній «великої четвірки» – KPMG. Ця негативна інформація була прихована і від регулятора, і в процесі продажу банку», – повідомив голова спостережної ради Банку Форум Олександр Морозов.
Зараз цією суперечкою займається Міжнародний арбітражний суд Міжнародної торгової палати. У понеділок стало відомо, що НБУ має намір ліквідувати банк “Форум”.
Немаленькі проблеми
Більше за інших страждають цього року дрібні установи. У них одразу ж почалися серйозні проблеми з виплатою депозитів, тому буквально щотижня з’являється кілька нових неплатоспроможних банків. Більшість з таких банків належать маловідомим компаніям і не можуть розраховувати на повноцінну підтримку акціонерів.
Першим у цьому році був визнаний неплатоспроможним невеликий банк «Даніель». Це сталося ще в січні за попереднього керівництва Нацбанку. А вже 15 квітня регулятор відкликав у нього ліцензію, і розпочалася процедура його ліквідації.
У березні одночасно з Банком Форум неплатоспроможним був визнаний банк «Меркурій». Він належить бізнесмену Ігорю Когуту та інвесткомпанії «Фінекс Капітал». У лютому банк почав пошук нових інвесторів, однак залучити їх уже не встиг. Зараз «Меркурієм» разом з іншими проблемними установами займається Фонд гарантування.
23 квітня був визнаний неплатоспроможним невеликий Інтербанк. Він посідає 139-у позицію серед 181 установи і не розкриває своїх остаточних власників. У банку немає жодного акціонера з часткою понад 10% акцій у капіталі, що змусило б розкрити імена власників. Раніше Інтербанк перейшов під контроль Російської фінансової групи, представником якої в Україні був Дмитро Грозний.
На цьому Нацбанк не зупинився і активно продовжив введення в банки тимчасових адміністраторів. Наприкінці травня тимчасова адміністрація була введена в кременчуцький АвтоКРаЗбанк, що належить трьом фізособам: Сергію Пахальчуку, Андрію Лизогубу та Андрію Некрілову. Проблеми з поверненням депозитів в АвтоКрАЗбанку почалися ще в березні, і банк вів переговори про залучення рефінансування у Нацбанку. Банк також намагався залучити нових інвесторів, проте йому це не вдалося.
Чи буде хтось рятувати ці невеликі установи – незрозуміло. Поки що Фонду гарантування вкладів не вдалося знайти інвестора для жодного з них. А власники навряд чи захочуть підтримувати дрібні банки грошима.
«Ці проблемні фінансові установи зазвичай не мають іноземних інвесторів, які могли б допомогти їм, а якщо і мають, то це квазі-інвестори, які зареєстровані в офшорних зонах. Тому залучення інвесторів – це важкий процес, єдиний вихід для таких банків – це злиття», – відзначає фахівець департаменту розвитку бізнесу Ідея Банку Роман Дуда.
Олена Губарь
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас