Банки в небезпеці: НБУ виявив ще 37 потенційно неплатоспроможних фінустанов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки в небезпеці: НБУ виявив ще 37 потенційно неплатоспроможних фінустанов

Казна та Політика
7831
Національний банк завершив попереднє стрес-тестування банків України. За підсумками регулятор направив до Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) список із 37 фінустанов, до яких потенційно може бути введена тимчасова адміністрація. Причина – невідповідність вимогам НБУ, передусім щодо рівня капіталізації.
У самому ФГВФО не бояться появи великої кількості неплатоспроможних банків. Якщо всі нестійкі фінустанови доведеться виводити з ринку, фонд розгляне декілька варіантів збільшення своїх коштів.
“За законом є декілька джерел для додаткового фінансування фонду – НБУ, спеціальні збори з банків, державний бюджет. І вже зараз, готуючись до мінімізації можливих ризиків, у Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає зміни до бюджету і випуск ОВДП, якщо в цьому буде реальна необхідність”, – говорить заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик.
Необхідність залучення фондом додаткового капіталу під проблемні банки і відповідна процедура, за його словами, будуть залежати від того, які банки і в якому порядку будуть визнаватися неплатоспроможними. Фонд вже отримав від НБУ кредит на суму 4,2 ​​млрд грн.
Нагадаємо, у січні-квітні банківська система показала збиток у 4,5 млрд грн. Через девальвацію фінустанови були змушені доформувати резерви під видані раніше валютні кредити. За даними НБУ, за чотири місяці українські банки зарезервували 23,8 млрд грн.
Резерви збільшують видаткову частину фінустанов, що загрожує збитками і зниженням регулятивного капіталу. На 1 травня норматив адекватності капіталу (Н2) у всій банківській системі становив 15,2%.
Ще на початку року цей показник був вищий – на рівні 18,26%. У деяких найбільших банків після формування резервів показник Н2 впритул наблизився до порогового нормативного значення, встановленого НБУ на рівні 10%.
Зокрема, на 1 квітня показник Н2 Дельта Банку становив 10,1%, ВТБ Банку – 10,22%, ПриватБанку – 10,7%. ПриватБанк і Дельта Банк ще в квітні заявили про збільшення статутного капіталу. ПриватБанк збільшить його на 10,69%, або на 1,7 млрд грн – до 18 млрд грн. Дельта Банк вже збільшив статутний капітал на 60%, або на 1,4 млрд грн, – до 3,7 млрд грн. Також вчора стало відомо, що ВТБ Банк має намір збільшити капітал.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас