Відхід у безготівкову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відхід у безготівкову

Фондовий ринок
1085
Як фінансова криза і військово-політична нестабільність впливають на розвиток банківського сектора економіки України
У першому кварталі обсяг платежів з використанням пластикових карт збільшився на 59% порівняно з аналогічним періодом минулого року, підрахував Нацбанк. Загальна сума готівкових операцій за перші три місяці року становить 54,28 млрд. грн. «Зростання обсягу безготівкових платежів трохи штучне. Панічні настрої клієнтів, які шикувалися в черги до банкоматів і знімали всі гроші з рахунків, призводили до перебоїв із завантаженням готівкою. Крім того, банки встановлювали обмеження на зняття карткових коштів. І клієнти з платіжними картами пішли в магазини», – пояснює заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн. На ситуацію впливає і збройний конфлікт в Донбасі. Так, у ПриватБанку відзначають кількаразове зростання безготівкових платежів в східних регіонах, оскільки розраховуватися картою набагато безпечніше, ніж готівкою.
Ще минулого року Нацбанк обмежив обсяг грошових готівкових операцій громадян межею в 150 тис. грн., а зараз розглядає можливість опустити її до 100 тис. грн. «Крім того, за обмеження або відмову споживачу в його вільному виборі продукції та форм її оплати Кабміном встановлено штраф у розмірі 8,5 тис. грн., що призвело до збільшення POS-термінальної мережі в Україні. Зросла і кількість послуг інтернет-банкінгу. Комплекс цих заходів призвів до збільшення кількості безготівкових платежів», – зазначає заступник начальника управління роздрібного та малого бізнесу Індустріалбанку Костянтин Варнін.
Одним з результатів інтенсифікації розрахунків картами стане зменшення середнього чека з торговельних операцій. Внаслідок цього знизиться прибутковість торгівлі, що рано чи пізно призведе до збільшення інтерчейнджа (комісія, яка виплачується банком-еквайєром, який забезпечує проведення платежу на користь банку-емітента, який випустив дану картку; сюди ж додається комісія самої платіжної системи, а також надбавка-винагорода для еквайра. – Ред.). Це може не відбутися в 2014 році, але перспектива такого розвитку подій досить висока в середньостроковій перспективі.
«Найближчого року головним джерелом збільшення обсягу і кількості безготівкових розрахунків будуть власні кошти клієнтів», – говорить директор з маркетингових пропозицій Фідобанка Володимир Буданов.
Проте банки поступово розморожують свої кредитні програми, в тому числі карткові, однак поки що цей процес перебуває на початковому етапі. Так, якщо на 1 січня 2014 року загальний кредитний портфель банків становив 907 млрд. грн. (з урахуванням валютних коштів), а на 1 березня 979 млрд. грн., то за підсумками першого кварталу цей показник злетів практично до 1000 млрд. грн. Станом на початок року юридичні особи позичили 705,3 млрд. грн., фізособи – 167,7 млрд., відповідно в лютому – 754,8 млрд. і 179,7 млрд., а до кінця кварталу – 774,7 і 182,4 млрд.
У квітні банки наростили загальний кредитний роздрібний портфель ще на 691 млн. грн. З них частка карткових кредитів становить не менше 35%. Проте більшою мірою зростання відбулося не через надання великого обсягу нових позик, а через перерахунок валютних кредитів у зв’язку з девальвацією.
Власне гривневий портфель продовжує скорочуватися – за місяць він зменшився на 1,04 млрд. грн. Проте урізання кредитування поступово сповільнюється. Місяцем раніше він зменшився набагато більше – на 1,48 млрд. грн.
Вартість карткового кредитування зараз є надзвичайно привабливою для банків – якщо раніше ефективна ставка становила 20-50% річних, то вже в березні підскочила до 70-80%. Найбільш активно такі кредити видають банки, які звикли працювати з роздробом.
Карткові кредити – одні з небагатьох, які видають банки. Іпотеки та автокредитування фактично не існує, оскільки у банків немає довгих грошей. Втім, і карткові кредити вони видають не завжди охоче. Ліміти на них через кризу ліквідності значно впали – якщо раніше банки готові були встановити кредитну лінію в середньому на 10 тис. грн., то зараз вона частіше обмежена лише 5-6 тис. І отримати навіть такий обсяг коштів можна далеко не скрізь. Через збройний конфлікт на сході України багато установ тимчасово призупинили там свою діяльність.
Втім, прогнозоване в середньостроковій перспективі зростання частки кредитів перетворює безготівкові розрахунки в ризиковані. «Показники грошової маси в недалекому майбутньому не будуть відповідати дійсності, оскільки світова економіка переповнена позиковими коштами. Клієнт може скористатися кредитною картою в одному банку, погасити цими грошима заборгованість в іншому закладі. Кількість таких дій визначити досить складно, адже всі вони будуть реалізовані через інтернет-банкінг», – пояснює начальник управління стратегічного менеджменту банку «Юнісон» Ростислав Скляренко.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас