Кабмін втретє перегляне умови введення податку на депозити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін втретє перегляне умови введення податку на депозити

Казна та Політика
14790
Уряд домовився з Нацбанком про зміну системи оподаткування доходів від депозитів. Замість диференційованої шкали 15-20-25% пропонується ввести єдину ставку 18%.
Але її не платитиме середній клас – під оподаткування підпадуть тільки заможні клієнти, які заробляють на депозитах більше 500 тис грн на рік. Ця реформа торкнеться приблизно 250 тис. українців, які формують більш ніж 70% всієї депозитної бази населення.
Функції податкового агента будуть покладені на банки: вони будуть нараховувати, утримувати та перераховувати податок до держбюджету, не розкриваючи перед податковою службою імена своїх заможних клієнтів.
“Зараз клієнти перестають боятися проблем на сході, девальвації гривні, але бояться податку на депозити і передачі інформації до податкової. Ми провели опитування серед своїх vip-клієнтів і почули, що більшість мають намір до 1 липня забрати свої депозити, щоб інформація не потрапила до податківців”, – заявив керівник напрямку private banking одного з провідних банків в цьому сегменті.
Люди не хочуть, щоб податкова знала про розміри їхніх депозитів, оскільки не вірять у конфіденційність і в те, що завтра держава не почне їх рекетувати, говорить інший менеджер, який працює з vip-клієнтами.
Але якщо в кожній з кредитних установ сума відсотків клієнта буде менше 500 тис. грн, а більше цього рівня вона буде, тільки якщо їх підсумувати, то передбачається, що людина повинна сама чесно заповнити річну декларацію і заплатити податок.
Це популізм, який призводить до можливості неоднозначних трактувань та реалізації всіляких “схем”, наприклад, дроблення депозитів, попереджає голова правління Інвестиційно-трастового банку Олександр Подолянко.
Клієнти можуть “дробити” депозити між декількома банками, щоб не сплачувати податок. Але в уряді вважають, що добровольці поповнити казну все ж знайдуться.
“Досить вважати, що всі у нас мріють приховати доходи. Дозволимо людям чесно про них говорити. Якщо вони приховують, це все одно потім проявиться, і людині присудять штраф аж до втрати тіла депозиту”, – пояснив співрозмовник в НБУ.
Запропонована система повинна замінити диференційовану шкалу оподаткування, затверджену парламентом півтора місяці тому.
“Міністр фінансів Олександр Шлапак і прем’єр-міністр Арсеній Яценюк підтримали новий варіант. Кабмін налаштований дуже рішуче в прийнятті цього законопроекту”, – говорить перший заступник голови НБУ Володимир Кротюк.
Нагадаємо, за чинним законодавством, з 1 липня має бути введений в дію так званий податок на депозити – 15-20-25% з пасивних доходів фізичних осіб.
Наприклад, податком 15% повинен обкладатися річний дохід від депозитів розміром більше 17 прожиткових мінімумів (понад 20,7 тис. грн), при більш високому розмірі доходів розміри ставок податку підвищуються до 20% або 25%.
Цей механізм закріплений в законі від 27 березня “Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні”.
Прийнята в березні система оподаткування повинна була замінити ще більш ранню ініціативу оподатковувати прибуток з депозитів лише з 2015 року, та й то – у розмірі 5%. Тепер відповідний розділ Податкового кодексу буде змінений втретє.
Дізнатися більше про вигідні депозитні програми, а також про ситуацію з проблемними банками ви можете в огляді депозитного ринку від Finance.UA за квітень 2014 р. – з інфографікою.
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас