У Росії продукти подорожчали на десятки відсотків: молоко, риба, фрукти, овочі і навіть макарони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії продукти подорожчали на десятки відсотків: молоко, риба, фрукти, овочі і навіть макарони

Світ
3203
Зростання цін на основні продукти харчування швидко обганяє інфляцію. За даними Росстату, з січня мінімальний продуктовий набір подорожчав на 17%. Тільки в Москві за місяць ціни виросли на 1,1%, в ​​Санкт-Петербурзі – на 0,9%.
У середньому по країні від початку року картопля подорожчала більш ніж на 40%, капуста – більш ніж на 70%, а цибуля – майже на 48%. Такі дані опублікував на початку травня Росстат.
Член комітету Ради Федерації з економічної політики Олексій Майоров назвав “Независимой газете” дві основні причини інфляції в країні. По-перше, це зростання цін на енергоносії, який держава намагається контролювати. По-друге, Центральний банк досить довго штучно стримував співвідношення курсу долар-рубль, євро-рубль. Коли ж регулятор перестав це робити, зростання цін на іноземну валюту призвело до зростання цін на продовольство.
Точку зору сенатора поділяє і член комітету Державної думи з бюджету і податків Дмитро Ушаков: “На зростання цін впливає не стільки інфляція, скільки тарифи на послуги природних монополій. До того ж існує продуктова залежність, імпорт продуктових товарів – до 40%”.
Завкафедрою агроекономіки МГУ Сергій Кисельов з такою точкою зору не згоден і вважає, що особливого сплеску інфляції не спостерігається. Він нагадав про суттєве подорожчання алкоголю, а також про номінальне підвищення заробітних плат і пенсій.
Думку експертів підтримала директор регіональних програм Незалежного інституту соціальної політики Наталя Зубаревич: “Падіння курсу рубля і підвищення курсу валюти створюють грунт для зростання цін практично на все: не тільки на імпортну продукцію, а й на вітчизняну”. Зубаревич вважає, що прискорення інфляції багато в чому пов’язане і з політикою підвищення заробітних плат бюджетникам.
Директор Центру соціально-економічних досліджень регіонів RAMCOM Денис Соколов вважає, що надалі темпи зростання цін та інфляції прискоряться за рахунок сезонного фактора, ціни на ввезені з-за кордону фрукти і овочі влітку можуть збільшитися приблизно на 20%.
Нагадаємо, раніше про швидке підвищення цін на імпортні товари, а також на товари, вироблені в Росії з використанням імпортної сировини, попереджала Вища школа економіки у своєму звіті “Про стан ділового клімату в роздрібній торгівлі в I кварталі 2014 року…”.
“Підприємці, зайняті в роздробі, очікують на подальше ослаблення рубля, а продукції, закупленої за колишніми курсами, вистачить максимум на пару місяців”, – пояснював у квітні свій прогноз автор звіту, директор Центру кон’юнктурних досліджень ВШЕ Георгій Остапковіч.
Рубль почав слабшати з середини лютого цього року, але пов’язаного з цим зростання цін Росстат досі не фіксував. Експерти пояснюють це тим, що мережі не одразу приймають нові умови. Загальне правило для всіх категорій товарів – постачальник зобов’язаний повідомити мережу про підвищення відпускних цін за 30 днів.
За оцінками ВШЕ, Росія сильно залежить від імпорту: в ​​середньому у країні 33% усіх товарів, що реалізуються через роздрібні мережі і немережевими торговцями, є імпортними. Це означає, що ціни на товари, які не вийде замінити вітчизняними аналогами, подорожчають до кінця першого півріччя.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас