Крим в 2014 році залишиться без овочів і картоплі - вони подорожчають в 3 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крим в 2014 році залишиться без овочів і картоплі - вони подорожчають в 3 рази

Аграрний ринок
4937
Посівна кампанія 2014 року стала однією з найскладніших для фермерів Криму. Проблеми з водою, електропостачанням, розрахунками за продукцію і можливостями її реалізації, проблеми із закупівлями засобів захисту рослин – це далеко не повний перелік нерозв’язних питань, які постали перед кримськими овочівниками в 2014 році.
Мабуть, найбільше на етапі посіву овочів фермерів цікавило питання водопостачання, оскільки без зрошення в Криму виростити продукцію практично нереально. Поки зрошувальні канали порожні, аграрії змушені буквально черпати воду відрами з найближчих джерел (якщо такі є), щоб врятувати хоча б частину сходів.
Як повідомляють кримські фермери, посівну кампанію з ранніх і середніх овочів вони починали на свій страх і ризик, сподіваючись, що до того моменту, коли з’являться сходи, проблема з подачею води через Північно- Кримський канал вирішиться. У підсумку через нестачу зрошення схожість цих культур виявилася вкрай низькою, а перспективи отримання врожаю – вельми туманними. Тому бажаючих посіяти пізні овочеві культури в Криму практично немає.
«На даний момент у відкритому грунті сходів немає взагалі, – коментує ситуацію кримський виробник овочів, – Розсаду ж з теплиць вже потрібно висаджувати у відкритий грунт, але без води це неможливо. В результаті цю розсаду залишається просто викинути».
Єдиним виходом для аграріїв Криму на сьогодні є буріння свердловин. Однак ті фермери, які вже мають свердловини, скаржаться на високі витрати на електроенергію. Тим же, хто тільки планує обзавестися даним джерелом води, доведеться викласти за кожну свердловину від 45 тис. грн і більше. При цьому відкритим залишається питання енергопостачання півострова, що може зробити свердловини марними. І навіть за наявності енергопостачання, далеко не до всіх полів підведені лінії електропередач, а їх підводка може коштувати у багато разів дорожче, ніж свердловина.
Крім того, свердловина може бути виходом для тих фермерів, які вирощують овочі на невеликій площі або в парниках і теплицях. Для тих, хто має від 5 га овочів і більше, зрошення з свердловин навряд чи врятує ситуацію. Особливо неприємно буде картоплярам, які вирощують свою продукцію на сотнях гектарів. Їх може врятувати тільки наявність води в зрошувальному каналі.
Навіть у тому випадку, якщо виробник змирився з такими витратами, поливати з нового джерела він зможе в кращому разі через місяць, оскільки черга на буріння свердловин розписана на кілька тижнів вперед. При цьому експерти говорять, що є ризик, що хімічний склад води в свердловині може бути в принципі непридатним для зрошення. Тому гроші можуть бути витрачені марно.
Тим часом, російські та самопроголошені кримські чиновники старанно “вирішують” проблеми водопостачання Криму, проводячи наради, даючи обіцянки і звинувачуючи у всьому українських «колег». Однак коли ця бурхлива діяльність зміниться на реальними дії – на жаль, поки що нікому не відомо.
Зараз відомо точно тільки одне – в сезоні-2014/15 овочі і картопля в Криму будуть привізні, а значить – дуже дорогі. Ціни на овочі в Росії вища, ніж в Україні, логістика до Криму, м’яко кажучи, дуже недешева. Тому жителям Криму слід приготуватися платити за овочі і картоплю в 2-3 рази дорожче, ніж зазвичай вже починаючи з червня.
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас