Українські ритейлери позбавляються від бізнесу в Криму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські ритейлери позбавляються від бізнесу в Криму

Фондовий ринок
2728
В українських компаній, що ведуть бізнес у Криму, залишився місяць для того, щоб прийняти важливе рішення: або кардинально змінити схему роботи в регіоні, або забути про цей ринок назовсім. Законодавці в Києві вирішили виключити економічні події з новел законопроекту “Про окуповані території”, напередодні прийнятого Радою в заключному читанні.
Проте вже в травні українське Мінекономрозвитку розробить окремий законопроект, що передбачає санкції для бізнесменів, які працюють з “окупаційним режимом”. Українські ритейлери вже почали підшукувати покупців на свої магазини на півострові, а міжнародні компанії продумують обхідні маневри.
Вчора Верховна Рада ухвалила закон “Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України” (“Про окуповані території”). Він набуває чинності від сьогодні. Закон визнає окупованими Крим і Севастополь, регулює порядок в’їзду і виїзду громадян, забороняє угоди з державною власністю, власністю громадських організацій та ін.
До закону не увійшли положення, що регулюють підприємницьку діяльність в Криму, розповів РБК автор законопроекту, в.о. керівника фракції “Батьківщина” Сергій Соболєв. Обмеження діяльності для господарюючих суб’єктів будуть міститися в законопроекті, який протягом місяця доручено розробити Мінекономрозвитку і торгівлі України, пояснив він.
Передбачається, що новий закон заборонить діяльність, що підлягає ліцензуванню, зокрема може бути заборонено обіг підакцизної групи товарів. Також будуть заборонені перевезення з території України до Криму і грошові перекази до Криму з України. Фінансування або сприяння вищезазначеної діяльності також планується заборонити, додав Соболєв.
Такі норми фактично заборонять будь-яку торгівлю в Криму, вважає директор консалтингової компанії FAS Олександр Ланецький. “Якщо протягом місяця статус Криму не зміниться, всі українські ритейлери повинні будуть залишити Крим, а українські постачальники не зможуть здійснювати доставку товарів на територію півострова”, – вважає він. Олександр Ланецький пояснює, що в Україні роздрібні магазини отримують ліцензію не тільки на торгівлю підакцизними товарами – алкоголем і тютюном, а й на саму торговельну діяльність.
Загроза прийняття таких жорстких заходів змусить українських ритейлерів, що мають магазини в Криму, продати або закрити свої торгові точки, зафіксувавши збитки, вважає Ланецький.
Переговори про продаж бізнесу російським Х5 Retail Group (мережі “Пятерочка”, “Перехрестя”, “Карусель” та ін) і “Магніту” вже ведуть декілька гравців, знає він, але не називає імена.
Топ-менеджер великої російської мережі підтвердив РБК, що магазини готові продати українські мережі “АТБ-маркет” (60 магазинів в Криму, за даними сайту компанії), “Фора” (чотири магазини) і Novus (вісім торгових точок). “У них немає ясності, яким чином будуть здійснюватися поставки з території України, в той час як в обороті мереж українські постачальники займають домінуючу частку”, – зазначив він. “АТБ-маркет”, яка є найбільшим ретейлером в Україні, також розглядає можливість закриття магазинів в Криму, повідомляють місцеві торговці.
Гендиректор Novus Ігор Ланда заявив, що зробить все можливе, щоб продовжити роботу в Криму. В “АТБ-маркеті” РБК заявили, що юристи поки що вивчають можливі наслідки від заборони на ліцензійну діяльність.
Також у Криму оперують мережі “Фуршет”, “Фреш”, “Еко-маркет”, які поки що планують зберегти свої торгові точки. Французька Auchan і німецька Metro, за інформацією РБК, можуть оформити свій бізнес на півострові в окремі юридичні особи, не пов’язані з російським і українським підрозділом.
Зараз у Криму лише 30-35% обігу продуктів харчування припадає на мережевих ритейлерів, говорить гендиректор мережі “Фуршет” Сергій Макєєв. Інша частина продуктів реалізується через ринки і немережеві магазини. Кримські підприємці, що не мають бізнесу в Україні, зможуть зберегти свої торгові точки, вважає він.
Але проблемою може стати наповнення магазинів. Підготовлювані санкції передбачають заборону поставок української продукції, при тому, що її частка займає до 80% в матриці кримських магазинів, говорить Сергій Макєєв. Продукція поставляється через Україну. При вступі обмеження на постачання продукції через українську територію єдиний логістичний шлях, що веде до Криму, – морський. На думку Сергія Макєєва, вартість такої доставки додасть 50% до сьогоднішньої ціни товарів.
Російські постачальники, за його даними, вже ведуть переговори з кримськими ритейлерами, які розглядають для себе всі можливі варіанти подальшого ведення бізнесу в регіоні. Але продукти харчування російського виробництва на 20-25% дорожчі українських аналогів, говорить Макєєв. Продукція кримських виробників здатна забезпечити не більше 2% потреби, додає гендиректор мережі “Велика кишеня” Ігор Душко.
Зараз російські постачальники намагаються зробити пробні поставки до Криму. Топ-менеджер великого російського виробника м’яса розповів РБК, що їхня продукція вже тиждень продається в Севастополі. Але поки що це разова поставка. Ще один постачальник м’ясної продукції розповів, що в Криму побували емісари практично всіх великих російських компаній-виробників. Співрозмовник РБК вважає, що кримським магазинам знадобиться близько двох місяців, щоб перейти на російський асортимент.
Менеджер однієї з найбільших міжнародних тютюнових компаній, що працюють як в Україні, так і в Росії, говорить, що постачання тютюнової продукції в Крим велися з України і вже припинені. Однак, передбачаючи можливе загострення ситуації в Криму, компанія, так само як і її конкуренти, створила в регіоні значні запаси продукції, яких має вистачити на досить тривалий проміжок часу. За словами представника тютюнового бізнесу, переорієнтація поставок сигарет до Криму з України на Росію не створить додаткового навантаження на бізнес табачників, оскільки найбільшим дистриб’ютором сигарет і в Росії, і в Україні є “Мегаполіс” Ігоря Кесаєва.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас