Українські банки вивозять з Криму платіжні термінали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки вивозять з Криму платіжні термінали

Фондовий ринок
2644
За останній місяць кількість платіжних терміналів самообслуговування в Криму скоротилося майже в два рази: з близько 3,5 тис. в березні до 1,5 тис. в квітні. Це, в першу чергу, пов’язано із зупинкою роботи на території Криму низки банків, що володіють термінальними мережами. Зокрема, ПриватБанку, мережа якого в Криму, за оцінками учасників ринку, налічувала понад 1,4 тис. терміналів.
Не чекаючи на негативні наслідки кримської кризи, в березні власні термінали з півострова вивіз банк «Національний кредит», розповів «Капіталу» начальник управління розвитку термінального бізнесу банку Євген Думчев. Всього було евакуйовано 67 терміналів, проте іще сотня терміналів місцевої компанії Pegas досі працює під процесингом цього банку.
Труднощі переказу
За словами Думчева, термінальні мережі в Криму зараз відчувають великі труднощі з техобслуговуванням і особливо інкасацією через відхід банків і початок розрахунків в рублях. «Нормально функціонують мережі Pegas, CityPay (агент Імексбанк) і iBox (агент Альфа-Банк)», – розповідає він.
За даними «Капіталу», клієнтам в Криму також доступна оплата послуг через термінали E-Pay («СП Інвест», близько 600 пристроїв). Компанії – партнери кримських термінальних мереж говорять, що до кінця 2013 р. на термінали E-Pay припадало близько 30% ринку в грошах. ПриватБанк і iBox займали друге місце з часткою 20% ринку кожен.
Прес-секретар EasyPay («Контрактовий дім») Сергій Лихоманенко повідомив, що всі 108 апаратів компанії в Криму також працюють, але більш докладний коментар надати не зміг, посилаючись на те, що керівництво у від’їзді. Від коментарів також відмовилися представники мережі iBox. «Ми тільки сьогодні прийняли рішення про те, що робити з мережею в Криму, і зможемо розповісти про це лише завтра», – зазначила заступник директора з маркетингу компанії Ірина Кашина.
Ближче до рубля
Начальник відділу розвитку компанії «ГлобалМані» Володимир Мінаков розповідає: допоки немає чітких правил роботи компаній в Криму і відбуваються захоплення об’єктів і переділ власності, термінальні мережі можуть працювати, як і раніше. Але з часом їм доведеться пристосуватися до нових умов і з рублем, якщо жителі півострова почнуть вносити оплату в цій валюті.
За українським законодавством, компанії не зможуть приймати платежі в рублях. «Всі наші договори з партнерами укладені в національній валюті, відповідно взаєморозрахунки з ними проводяться в гривнях», – пояснює начальник відділу зв’язків з громадськістю «МТС Україна» Вікторія Рубан. Тому гравці будуть змушені або знайти способи обміну рублів на гривню, або припинити роботу з партнерами з України.
Технічно реалізувати можливість прийому рублів взагалі не становить проблем, вказав Думчев. «Купюроприймачі, наприклад, розпізнають рублі, потрібно лише дозволити їм приймати цю валюту в процесингу. Технічно термінали можуть працювати одночасно з двома валютами», – пояснив він. Необхідна лише юрособа, зареєстрована в правовому полі Російської Федерації.
Мережі на продаж
З переходом на рублеві розрахунки українські мережі можуть стати об’єктом комерційного інтересу з боку російських мереж, прогнозує Мінаков. «У Росії зараз перенасичення термінального ринку. Навіть у невеликих сільських магазинах може стояти по два термінали. Тому Крим для них – привабливий ринок», – підкреслив він.
За даними компанії Pegas, середньостатистичний оборот одного терміналу в Криму – 2000 грн в день. Оборот CASH-IN – терміналу, встановленого в місцях з великою прохідністю, може бути набагато вищий. «Максимум, який можна виручити за термінали в Криму, думаю, – це вартість обладнання плюс прибутковість за два-три місяці. Тобто приблизно $1-1,5 тис. за апарат», – каже Євген Думчев. Встановлення одного терміналу, за словами Володимира Мінакова, в середньому в Україні коштує $4,5 тис.
Віктор Власенко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас