Нова мітла: Генпрокуратура РФ заявила про перегляд низки судових рішень в Криму, і відміні попередніх приговорів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова мітла: Генпрокуратура РФ заявила про перегляд низки судових рішень в Криму, і відміні попередніх приговорів

Кримінал
1614
Російська прокуратура з перших днів своєї роботи в Криму виступила ініціатором перегляду низки судових рішень, повідомив генпрокурор Росії Юрій Чайка.
“Так, в тих випадках, коли діяння за російським законом не є злочином, прокуратура пропонує судам прийняте судове рішення скасувати, справу припинити, засудженого звільнити. Залежно від тієї чи іншої правової ситуації можливі й інші варіанти рішень”, – цитує “Інтерфакс” інтерв’ю генпрокурора “Російській газеті”.
Як пояснив генпрокурор Росії, відповідно до російського кримінально-процесуального закону судові рішення, в тому числі і українських судів, можуть бути переглянуті лише судом. Цей перегляд стосовно до засуджених може проводитися як за їх власними заявами, так і з ініціативи органів, що виконують покарання.
“Кримінальні законодавства Росії та України не так вже й відрізняються. Крадіжка, вона і є крадіжка скрізь. Якщо злочини, за які людина була засуджена за українським КК, відповідають злочину за російським Кримінальним кодексом, він продовжить відбувати покарання, якщо ж російський Кримінальний кодекс інакше кваліфікує це діяння – можлива перекваліфікація і нове судове рішення. Це вже робиться”, – уточнив Чайка.
Він також повідомив, на сьогодні на території Республіки Крим та Севастополя в єдиному слідчому ізоляторі і двох виправних колоніях при ліміті наповнення 3817 місць перебуває 3279 осіб.
За його словами, для того, щоб забезпечити законність подальшого перебування під вартою та відбування покарання цих осіб, необхідно перш за все ввести пенітенціарні установи до складу кримінально-виконавчої системи РФ і поширити на них дію вітчизняного кримінально-виконавчого законодавства.
“Паралельно потрібно з’ясувати бажання кожного засудженого, чи хоче він мати громадянство Росії. Після чого буде прийнято рішення, залишати його на місці або передавати Україні”, – додав Чайка.
Генпрокурор також зазначив, що необхідно організувати діяльність з перегляду вироків судів України, щоб привести їх у відповідність до російського законодавства. “Крім того, щодо заарештованих з інших суб’єктів України, що містяться в кримському СІЗО, слід прийняти рішення про передачу їх слідчим органам України”, – вказав глава відомства. На питання про можливість застосування в Криму чинної амністії, оголошеної до 20-річчя прийняття Конституції РФ, Чайка відповів, що ця амністія поширюється на строго визначене коло осіб.
“Вона поширюється і на тих з них, хто залучений або притягується до кримінальної відповідальності на території Криму і Севастополя. Умови застосування амністії прописані як в самому акті амністії, так і в постанові Держдуми про порядок його застосування”, – заявив генпрокурор РФ.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас