Крим, олімпіада і конфіскацію скасувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крим, олімпіада і конфіскацію скасувати

Світ
2025
Щоб допомогти бізнесу, потрібно більше розповідати людям про користь, яку приносять країні підприємці, а кращих бізнесменів нагороджувати. Так вважають самі підприємці – РБК ознайомився з тезами доповіді, яку бізнес-омбудсмен Борис Тітов має представити Володимиру Путіну.
Уповноважений з захисту прав підприємців має щороку представляти свою доповідь президенту країни. Цього року це відбудеться вперше. Текст доповіді буде затверджений 15 квітня на спеціальній конференції. У розпорядженні РБК є презентація до цієї конференції, де викладено основні тези.
Ці тези – пропозиції, як підтримати бізнес, – регіональні та громадські уповноважені з прав підприємців почали збирати ще восени з усієї Росії. Частина даних була отримана в ході опитування ВЦВГД. Пропозиції згруповані по 26 напрямках, на кожному напрямку виділено п’ять ключових проблем. Момент для доповіді обрано вдало. У 2013 році через збільшення страхових внесків, за даними «ОПОРА Росії», припинили роботу близько 540 тис. індивідуальних підприємців. Ділова активність у промвиробництві, відповідно до індексу PMI від HSBC, скорочується п’ятий місяць поспіль. У лютому спад інвестицій в основний капітал склав в річному порівнянні 3,5%. У цілому за рік вони можуть впасти на 1,3% при відтоку капіталу в 100 млрд дол., оцінював міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв.
Що ж заважає бізнесу?
Потрібно покращувати бізнес-середовище, наполягають підприємці. Почати можна з найпростішого – включити в новий підручник історії главу про розвиток російського підприємництва та організувати олімпіаду з підприємництва серед старшокласників. А сформувати культуру підприємництва допоможе вручення цього року держнагороди «Герой праці» одному з бізнесменів і оголошення в країні року підприємництва.
Малий і середній бізнес потрібно звільнити від планових перевірок пожежників. Дозволи на викиди шкідливих речовин в атмосферу пропонується видавати за спрощеною схемою, а закон, що регулює вимоги до якості очищених вод, що скидаються в річки, змінити. Це дозволить невеликим компаніям знизити «непомірні і непропорційні витрати».
Стимулювати малий бізнес, запровадивши нову категорію самозайнятих громадян, пропонує громадський омбудсмен з захисту інтересів малих і середніх підприємців Віктор Єрмаков. Вони могли б працювати без реєстрації по патентах і не платити податки протягом двох років. Це стимулює розвиток малих підприємств – поки 40% скарг надійшло саме від них, розповів він РБК.
Частина доповіді буде присвячена захисту вітчизняних інвестицій за кордоном та іноземних інвестицій в Росії. Експерти з захисту інвестицій за кордоном вважають, що потрібно видати наказ МЗС про реагування російських посольств на термінові звернення підприємців протягом доби. Зараз ці питання, за їхніми словами, можуть розглядатися роками, в той час як нормативний термін першої офіційної реакції уряду США на скаргу американської компанії становить 16 годин з моменту її отримання. «Ми пропонуємо об’єднати в «одному вікні» надання невідкладної допомоги бізнесу у разі виникнення проблем. Таким «вікном» може стати тимчасовий робочий орган в структурі Ради безпеки РФ, здатний забезпечити оперативну координацію всіх залучених у зовнішньоекономічні питання міністерств і відомств», – сказав РБК громадський омбудсмен з захисту інвестицій за кордоном Анатолій Лейріх.
Іноземним компаніям пропонується допомогти у відстоюванні своїх прав в російських судах. Виходячи на наш ринок, вони опиняються без надійного джерела інформації про діяльність своїх російських контрагентів. Іноземці «не можуть ні довести російському суду факт виведення активів відповідачем (у разі вимоги про введення забезпечувальних заходів), ні використовувати цю інформацію в рамках виконавчого провадження». Підприємці пропонують зобов’язати державний орган (наприклад, Федеральну податкову службу) розкривати інформацію про компанії з приватним капіталом.
Для вирішення проблем на митниці главі держави запропонують внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення – замінити санкцію у вигляді конфіскації, яка застосовується при вказуванні недостовірних відомостей про товар, на попередження. Пропонується скоректувати санкції за порушення митного законодавства з формальним складом. «Штрафи від 50 до 200% вартості товарів накладаються навіть у випадках, коли недостовірність заявлених відомостей не спричинила недоплати митних платежів або порушення заборон і обмежень», – йдеться у презентації.
Підсумкова доповідь буде доповнена новою главою, в якій бізнесмени розкажуть Путіну, як облаштувати Крим. Для виведення економіки півострова з тіні омбудсмен Тітов вважає за необхідне ввести систему самозайнятості. У вівторок він розповів журналістам, що для «обілення» економіки всі підприємства Криму потрібно звільнити від перевірок на три роки. Крім того, Тітов пропонує ввести в Криму податкові канікули, звільнивши бізнес від сплати перших 10 млн руб. податків.
Автори доповіді сподіваються, що їхні пропозиції приведуть до «якихось конкретних політичних рішень і будуть втілені в життя», розповів представник бізнес-омбудсмена РБК. Раніше Тітов говорив, що даний документ крім глави держави розглядатиме і уряд. «Будуть дані відповідні доручення», – припускав він.
Яків Грабар, Інна Григор’єва, Катерина Ларініна
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас