За 23 роки Україна взяла понад $60 мільярдів у борг, віддасть їх тільки через 26 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За 23 роки Україна взяла понад $60 мільярдів у борг, віддасть їх тільки через 26 років

Казна та Політика
5536
Цього року в України буде іще одна перевірка на міцність – вона повинна погасити 16,3% із більше ніж $60-мільярдного державного боргу (згідно з підсумками Мінфіну за 2013 р.). Загальний розмір боргу України вже склав понад 50% ВВП країни – у 2011 року цей показник становив 36%. За підрахунками міністра фінансів Олександра Шлапака, цьогорічний платіж становитиме близько 10 млрд доларів. Яких боргів встигла набратися Україна за останні роки і кому вона винна більше всіх?
Більше 80% серед боргів України займає власне державний борг перед Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком,
Міжнародним банком реконструкції та розвитку та Міжнародним валютним фондом. Власне, на останній припадає найбільша частка. Решта – це близько 20% – припадає на гарантовані державою борги перед різними банками (Citibank, Deutsche Bank, Газпромбанк, Державний банк розвитку КНР, і т. д.) чи організаціями (той же МВФ, Європейське співтовариство з атомної енергетики, тощо).
МВФ
Найбільшим кредитором України був і, вочевидь, залишиться Міжнародний валютний фонд. Понад половину платежів поточного року припадає саме на нього. У липні 2010 року МВФ надав перший транш кредиту stand by у розмірі 1,9 млрд доларів. Другий транш на 1,5 млрд доларів надійшов у грудні 2010 року. Загалом Україна мала отримати близько 16,4 мільярда доларів, однак, через невиконання встановлених у рамках співпраці умов наступні транші так і не були виділені.
Тепер же по закінченню переговорів МВФ готовий надати дворічний кредит за програмою “стенд-бай” у розмірі 14-18 млрд дол в рамках спільної міжнародної допомоги. Рішення ради директорів Міжнародного валютного фонду про надання Україні такого кредиту очікується в квітні після впровадження українською владою пакету заходів. Основними вимогами для цього стали перехід до гнучкого курсоутворення, підвищення тарифів на газ для населення, підвищення пенсійного віку, обмеження практики спрощеного оподаткування, тощо.
Загалом за весь період співпраці з 1994 року Міжнародний валютний фонд надав Україні кредитів на суму близько 18,3 мільярда доларів.
ЄБРР
Європейський банк реконструкції та розвитку на відміну від МВФ надає тільки цільові кредити під конкретні проекти. Станом на 1 січня 2014 року ЄБРР зобов’язався надати 8,7 млрд євро в 321 проект в Україні. Однак в середині лютого фінінститут на певний час призупиняв свою діяльність в країні через гостру політичну кризу та бойові дії в центрі Києва. Згодом банк відновив роботу і навіть позитивно оцінив призначення Степана Кубіва головою Національного банку України. У банку наголосили, що готові й далі працювати з владою України, насамперед у частині поліпшення умов залучення інвестицій у країну.
На кінець 2013 року у сумарному держборзі України на ЄБРР припадає 0,82% та ще 0,13% гарантованих державою боргів.
МБРР
Міжнародний банк реконструкції та розвитку за час співпраці з 1993 по 2000 рр. вклав у проекти в Україні близько 2830 млн дол. Це одна з п’яти інституцій Групи Світового банку, яка також вкладає кошти в певні проекти, але лише в країнах, що розвиваються та із середнім рівнем доходів на душу населення.
Кредитна програма між МБРР та Україною на 2013-2014 рр. передбачає надання підтримки в сумі близько 500 млн. дол. на рік у формі інвестиційних позик. У загальному тілі держборгу частка коштів МБРР склала 4,2% (для порівняння, аналогічна частка боргу перед МВФ – 7,45%), а у гарантованих державою боргах – 0,33%.
Кредити від Росії
У грудн 2013 року Україна отримала від Росії 3 млрд. доларів кредиту із 15 обіцяних – в силу подальшого розвитку ситуації в країні про решту грошей можна забути і так би мовити, не засмічувати місце на жорсткому диску. Примітно, що російський кредит залучався під 5% річних, а кредит від МВФ обходитиметься за вдвічі нижчою ставкою.
Також за Україною значиться понад 1,7 мільярда доларів боргу за російський газ (частка боргу перед “Газпромбанком” у статистиці Мінфіну значиться як 0,68%). Як відомо, “Нафтогаз України” станом на 14 лютого виплатив російському ВАТ “Газпром” 1,28 мільярда доларів боргу за поставлений минулого року газ і попросив про відстрочення в погашенні частини боргу, до 15 квітня. Водночас єврокомісар із питань енергетики Ґюнтер Еттінґер пообіцяв, що ЄС допоможе Україні з боргом за газ. За деякими повідомленнями, обсяг пакета “газової допомоги” може перевищити мільярд євро.
Майбутні кредити
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що в цьому році влада очікує отримати кредитних коштів на загальну суму у 13,5 млрд доларів від міжнародних партнерів. Про готовність надати кошти Україні раніше заявляли Міжнародний валютний фонд (14-18 млрд дол.), Європейський банк реконструкції та розвитку (5 млрд єрво), ЄС (6 млрд. євро), Японія (1,5 млрд дол.) та Польща (100 млн дол.). Окрім них виділити допомогу зголосилися Європейський інвестиційний банк (3 млрд євро), США (1 млрд дол.), Світовий банк (1 млрд дол.)
Повністю погасити існуючі внутрішні та зовнішні кредити Україна зможе не раніше, ніж через 26 років, тобто в 2040 році. В графіку прогнозних платежів Міністерства фінансів України йдеться, що найбільше навантаження, або 75% платежів, припаде на перші п’ять років, тобто на період з 2014 по 2018 роки. До 2040 року платежі знизяться до 21,71 млрд грн, або до менш як 1% від їхнього загального обсягу.
Коментар експерта
Не дивлячись на те, що навантаження з виплати за боргами велике, проблем з поверненням державного боргу скоріш за все не буде – ані по внутрішньому, ані по зовнішньому, вважає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь
“Якщо говорити про внутрішній борг, то за структурою найбільшу його частину – 60% тримає Національний банк, ще 30% – у комерційних банках, при чому основна маса – у державних банків. Відповідно, виходить що значною мірою держава через свої інституції сама собі винна значну частину внутрішнього боргу. Тому тут дефолту за зобов’язаннями не доводиться очікувати”, – пояснив експерт.
“По зовнішньому боргу ми очікуємо досить значний приплив зовнішнього фінансування найближчі роки. Відповідно, кошти для виплат зовнішнього боргу також будуть. Сума зменшиться за рахунок того, що ми віддамо частину кредиту, але водночас вона знову збільшиться через те, що ми візьмемо нові кредити. В цілому також треба розуміти, що лише частина обіцяних коштів – кредити, а частина – фінансова допомога, яку не треба буде повертати. Але зрештою – так, зростання загального державного боргу очікуване”, – підсумував Жолудь.
Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник вважає, що за рік зовнішній борг України може зрости на третину, до 90 млрд. дол. Враховуючи прогнозоване падіння ВВП на 3%, рівень інфляції від 12 до 14% та загальне збереження стагнації в економіці України, вибиратись із боргової ями країна буде довго, і 60 мільярдів боргу – далеко не межа.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас