З в'язниць Криму збираються перевезти в Київ 3258 ув'язнених - щоб врятувати їх від Сибіру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З в'язниць Криму збираються перевезти в Київ 3258 ув'язнених - щоб врятувати їх від Сибіру

Кримінал
2272
Україна продовжує вирішувати виниклі після референдуму в Криму проблеми: виплати пенсій, поділ майна, переселення наших солдатів на материк. Ще одне важливе питання – доля наших ув’язнених, які відбувають покарання в колоніях на півострові. Це – 3258 осіб. За словами начальника прес-служби управління держпенітенціарної служби в Києві та Київській області Олександра Науменка, вже незабаром ув’язнених планують забирати в Україну. Процес почнеться, коли будуть досягнуті відповідні домовленості з РФ. Частину засуджених перевезуть до столиці.
Правозахисники бояться, що долею ув’язнених нова влада Криму буде займатися в останню чергу. «З 3258 кримських ув’язнених більше половини є мешканцями інших областей та регіонів України, в тому числі Києва та київської області», – розповів «Сегодня» правозахисник Едуард Багіров. За його словами, ситуація, в якій опинилися ув’язнені, – юридичний нонсенс, адже злочини вони скоїли на території України і були засуджені за нашими законами. «В’язнів, як людей, обмежених в правах і пересуванні, можуть змусити прийняти громадянство РФ і відправити відбувати строк куди-небудь в Сибір, при цьому цілком імовірно, що статті, за якими вони відбувають покарання в Україні, перекваліфікують на статті РФ», – говорить правозахисник. «Мій син відбуває покарання в колонії в Криму, – каже киянка Людмила. – Якщо його перевезуть до РФ – це буде жахливо. Як до нього їздити на побачення в іншу країну? Це ж скільки грошей потрібно, щоб один раз побачитися!»
В Управлінні державної пенітенціарної служби в Києві та Київській області кажуть, що готові розмістити частину ув’язнених у Києві та Київській області. «За нашими даними в колоніях Криму знаходиться 3000 ув’язнених, скільки киян я вам сказати не можу. У Київській області є п’ять колоній, які розраховані на 300-1000 осіб. Бучанська колонія № 85, Березанська колонія № 95 та Білоцерківська колонія № 35 зможуть взяти по 300 ув’язнених кожна. Зараз там міститься близько 700 ув’язнених. У нас є і запасні резерви – центри соцреабілітації ув’язнених, які знаходяться при колоніях. Вони заповнені на 10%, а розраховані на 30-50 осіб», – розповідає голова прес-служби Управління Олександр Науменко. Що стосується Лук’янівського СІЗО № 13, то там знаходиться 2500 ув’язнених. «Ліміт ув’язнених у СІЗО близько 3000 тисяч осіб, і ми намагаємося його не перевищувати , але якщо знадобиться, то будемо підселяти в камери (одна максимум на 30 осіб). Головне – повернути наших громадян в Україну. І їх права повинні враховуватися», – пояснює Науменко.
Чотири тонни бензину і три доби
Щоб перевезти 3000 ув’язнених з Криму до Києва піде три доби і 4 тонни бензину. «Так багато ув’язнених не перевозили зі сталінських часів, але тоді були спеціальні норми щодо етапування такої кількості ув’язнених. Сьогодні, щоб доправити таку кількість ув’язнених з колонії до поїзда, піде не менше 24 годин. Для цього знадобиться близько 10 автозаків і 20 осіб конвою (по 2 конвоїри в 1 автозак), плюс до цього 30 військових для оточення території вокзалу. Щоб перевезти всіх ув’язнених, потрібно буде зробити не менше 100 ходок. На вокзалі всіх ув’язнених розмістять в спецвагони, таких вагонів потрібно буде 30 (в 1 купе – 6 ув’язнених). Після прибуття до Києва вся схема повторюється. Так, щоб розвезти всіх ув’язнених по колоніях, піде не менше 3-х діб, 4 тонни бензину, а це близько 200 тисяч гривень», – говорить Науменко.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас