Нові правила рефінансування означають, що пік відтоку депозитів пройдений - банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові правила рефінансування означають, що пік відтоку депозитів пройдений - банкір

Валюта
3430
Впровадження Національним банком нових правил рефінансування комерційних фінустанов може означати зниження попиту на термінову видачу великих вкладів по системі. Таку думку висловив голова спостережної ради ПАТ «Укрінбанк» Володимир Клименко.
За його словами, нові правила підтримки банків (відмова від операцій РЕПО під ОВДП, перехід на щотижневі тендери без оголошення обсягів і ставок) свідчать про те, що відтік депозитів став зменшуватися. «Очевидно, що більшість заявок на викликане панікою зняття грошей з рахунків вже задоволені.
По всій видимості, стали проявлятися тенденції зі зростання попиту на купівлю валюти за рахунок рефінансування. І щоб збити цей тренд на самому початку, регулятор, по всій видимості і пішов на такі обмеження», – вважає В. Клименко.
Голова спостережної ради «Укрінбанку» також додав, що після відновлення нормальної роботи банківської системи Нацбанк може повернутися до операцій РЕПО як інструмента підвищення ліквідності фінустанов. А ось до щоденних аукціонів не варто повертатися до наступної глибокої кризи.
«Як і постанова про купівлю валюти з відстрочкою, так і ці новації потрібно сприймати як стабілізаційні заходи. У спокійні періоди правила, безумовно, повинні бути лояльніші», – вважає банкір.
Нагадаємо, напередодні Нацбанк оголосив, що в рамках реформування системи рефінансування фінустанов відмовився від проведення ініційованих банками РЕПО угод. Крім того, основний обсяг рефінансування тепер надаватиметься банкам на щотижневих тендерах.
Також стало відомо, що тендери будуть проводитися без оголошення обсягів і ставок. На думку НБУ, це дозволить зрозуміти «об’єктивний обсяг попиту і ринкову вартість ресурсів».
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас