Як Росія робитиме з Криму "другий Сочі" - розповідь російських ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Росія робитиме з Криму "другий Сочі" - розповідь російських ЗМІ

Казна та Політика
15063
Влада Росії прагне в найкоротші терміни повністю інтегрувати і переорієнтувати економіку півострова. На цьому тлі все частіше звучать заяви про те, що з Криму варто зробити “другий Сочі”. Обсяг запланованих інвестицій на поточний момент дозволяє сформувати базу для створення серйозної курортної інфраструктури, аналогічної сочинській. Однак виникає питання, чи зможе місцевий ринок праці витримати такий тиск?
Необхідно відзначити, що ситуація з безробіттям в Криму набагато краща, ніж в цілому в Україні.
За даними державної служби статистики рівень безробіття в Україні, за методологією Міжнародної організації праці, за дев’ять місяців 2013 р. становить 7,6%. У Криму і Севастополі аналогічний показник становить 5,6-5,8%.
Найбільш затребуваними професіями за підсумками січня поточного року стали будівельники з різних спеціальностей, а також електрогазозварники, слюсарі, токарі. Причому за підсумками 2013 року затребуваними професіями були фахівці в області інформаційних технологій, аграрного ринку, а також інженери.
Частка безробітних досить низька, причому необхідно враховувати і той факт, що значна частина населення півострова зайнята в літній сезон в туристичному секторі.
Сфера послуг є основою кримської економіки, на її частку припадає понад 60% валового регіонального продукту, в той час як на частку промисловості припадає лише 16% ВРП. Водночас саме промисловість є бюджетоутворюючим сектором економіки.
Така диспропорція пов’язана з тим, що значна частина туристичного сектора перебуває в “тіні”, послуги надаються в приватному порядку і не реєструються, в результаті чого бюджет Криму недораховує значного обсягу коштів. Перехід на російське законодавство дозволить нівелювати бюджетний дисбаланс шляхом виведення значної частини туристичного сектора з “тіні”.
Очевидно, що для реалізації масштабних проектів потрібні додаткові трудові ресурси, оскільки виникне серйозний дефіцит як професійних кадрів, так і некваліфікованої робочої сили.
Економічно доцільно було б залучати трудові ресурси з території України, близьке розташування і низький рівень заробітних плат, порівняно з російськими, дозволить вилучити з цього істотні вигоди. Проте намір Києва ввести візовий режим з Росією і відмова визнання від’єднання Криму можуть негативно позначитися на потоці робочої сили.
Пухаєв Олексій
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас