Що буде з банками, якщо українці і надалі будуть забирати депозити? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з банками, якщо українці і надалі будуть забирати депозити?

Кредит&Депозит
7614
Як і слід було очікувати, результати роботи банківської системи за лютий 2014 року виявилися не дуже радісними. Коли захоплюють державні будівлі, влаштовують погроми і вбивають людей на Майдані, в країні починається паніка, і ця паніка тільки наростає. Легко затіяти Революцію, і навіть поміняти владу , але мало хто думає зі старої і нової влади про те, що буде з економікою країни, як ці всі політичні потрясіння позначаться на житті простих людей, скільки вони втратять, і коли цей економічний хаос закінчиться. Економіка, на жаль, завжди знаходиться на других ролях, коли політики б’ються за владу. А в кінцевому результаті страждає економіка і прості українці. Аксіома будь-якої революції.
За підсумками лютого 2014 року обсяги гривневих депозитів зменшилися на 19,2 млрд. грн., або на 7,6%. Валютні депозити населення зменшилися на 1,3 млрд. доларів, або на 5,8%. Причина відтоку депозитів з банківського сектора зрозуміла – це паніка. Девальвація гривні ще більше посилила паніку населення, і, як результат, бажаючих забрати депозити з банків виявилося дуже багато.
Погано. Для банківської системи дуже погано. Це фактично блокує роботу банків. Вони зараз більше часу витрачають не на видачу кредитів, а на вирішення проблем з поверненням депозитів. При цьому кількість готівкової гривні зростає прискореними темпами. Вже зараз в обігу в Україні знаходиться 253 млрд. готівкової гривні, це на 25% більше, ніж рік тому. Взагалі, якщо згадати лютий 2013 року, то ситуація була зовсім іншою. Тоді не забирали депозити з банків, а навпаки, несли гроші в банк. За підсумками лютого 2013 року, українці додатково розмістили в банках депозитів у гривні на 8,1 млрд. грн. Хоча, в тому ж лютому 2013 року кількість валютних депозитів фізичних осіб зменшилася на 182 млн. дол. При цьому було куплено готівкової валюти на 242 млн. дол більше, ніж продано в лютому 2013 року. А в лютому 2014 нетто-купівля становила валюти близько 783 млн. дол. Але, 2013 рік, це вже історія, потрібно звикати жити в новій моделі банківського ринку, де динаміка валютного курсу нестабільна.
Швидше за все, в березні відтік депозитів з банківського сектора збережеться, але буде менший, ніж у лютому. Але проблема відтоку грошей з банківського сектора буде заважати нормально працювати банкам ще протягом усього першого півріччя. Хоча, є сподівання, що вже до осені ситуація на валютному та банківському ринку стабілізується, і банки зможуть розпочати роботу в нормальному режимі. Цього року банки навряд чи будуть розраховувати на доходи. Тут головне – мінімізувати збитки від Революції. Це відіб’ється і на ставках за депозитами і кредитами. Високі ставки за депозитами будуть змушувати банки більше звертати увагу на споживчі кредити і операції з валютою. Що стосується кредитування бізнесу, це в майбутньому. Для банків потрібна нормальна і стабільна робота бізнесу, щоб було зрозуміло, кому і скільки давати грошей. А до тих пір кредити зможуть отримати або держкомпанії, або пов’язані з банком структури. Для ринкового кредитування 2014 рік не підходить.
Масовий відтік депозитів з банківського сектора небезпечний для банків тим, що значно зростає ризик банкрутства. Банки не мають права достроково вимагати погашення кредиту, а от фізичні особи можуть достроково вимагати повернення депозиту. І це вбиває банківську систему. В результаті, банки просто не можуть одночасно віддати всі депозити достроково, в результаті паніка наростає, і в кінцевому підсумку може призвести до банкрутства банку.
Можна сказати, що фізичні особи своїми руками доводять банки до банкрутства своєї панікою. Тому ризик банкрутства банків буде присутній в Україні весь 2014 рік. І це дуже погано для всіх, і для банків, і для клієнтів. Банки бояться давати іншим банкам міжбанківські кредити, це тільки піднімає вартість грошей у банківському секторі. А фізособи в умовах зростання інфляції не лише втрачають гроші від знецінення, а й побоюються розміщувати гроші на депозитах у банках. Ось така у нас поточна ситуація. Чим швидше припинимо паніку, тим швидше банки будуть нормально працювати і без проблем повертати депозити і видавати кредити за нормальними ставками.
Олександр Охріменко кандидат економічних наук
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас