У Криму почалася грошова паніка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Криму почалася грошова паніка

Казна та Політика
6717
Поки влада Криму готується до референдуму, в місцевих супермаркетах затримки з поставкою продуктів, а жителі півострова штурмують банкомати та банки. Масла у вогонь вчора підлив і слух про постанову прем’єра Криму Сергія Аксьонова. Мовляв, обмежується видача готівки до 300 гривень і забороняється знімати депозити.
В уряді Криму інформацію назвали фальшивою. Проте справу було зроблено. Люди вимітали готівку з банкоматів і знімали кошти з депозитів. Черги в банки займали затемна.
ПАНІКА БІЛЯ БАНКОМАТІВ
За словами вкладників, останнім часом банки обмежили зняття грошей з рахунків: на день можна вивести не більше певної лімітом суми. «Доводиться третій день відстоювати чергу. Але поки хоч видають – і то добре», – поділилася кримчанка Ірина Дементьєва біля банкомата «Ощадбанку».
«Паніка нагніталася провокаційними повідомленнями про націоналізацію кримських банків, припинення роботи фінустанов, валютної невизначеності (якщо і буде відбуватися обмін гривні на рублі, то за яким курсом). До того ж люди побігли скуповувати товари в магазинах на всяк випадок. Для цього кошти знімалися з депозитних і карткових рахунків. Ця ситуація сильно тисне на банківську систему регіону, але ми продовжуємо працювати в штатному режимі і запевнили в цьому Нацбанк», – розповів перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін.
Віце-прем’єр-міністр Криму Рустам Теміргалієв також запевняє, що сьогодні дефіциту готівки в Криму немає. Така ситуація збережеться принаймні до квітня. «Потреба Криму в готівці щодня вимірюється на рівні 130 млн грн. До кінця цього місяця готівки достатньо».
Щоправда, банки помітили перебої в роботі платіжних терміналів півострова. «За однією інформацією, це сталося через технічні проблеми, за іншою – через побоювання платіжників за збереження своїх коштів. Були чутки, що деякі банки просто виймали готівку з платіжних терміналів і спішно вивозили її на материк», – розповіли в одному з великих банків.
ЗА ДЕПОЗИТАМИ – У КИЇВ?
Хвилювання виникли і навколо депозитів. Вкладники бояться, що, в разі переходу Криму під контроль Російської Федерації і закриття українських банків (вони працюють на підставі банківської ліцензії українського Нацбанку і не мають ліцензії Центробанку РФ), їм просто не повернуть їхні вклади. Але фінансисти запевняють, що кошти людям таки віддадуть. «В крайньому випадку вкладникам доведеться приїхати на материкову частину України в будь-яке наше відділення, де вони зможуть отримати свої гроші», – підтвердив «Вістям» прес-секретар Приватбанку Олег Серьга.
ФАКТОР ПАСПОРТА
Водночас фінансисти допускають, що нечисті на руку фінустанови можуть скористатися ситуацією і затягнути видачу депозитів. А тому не радять кримчанам, якщо півострів візьме під контроль РФ, тут же розлучатися з українськими паспортами, оскільки банк може затягувати видачу грошей з рахунків, посилаючись на те, що внесок відкривали громадянину України і договір оформлявся абсолютно на інший паспорт. А щоб упевнитися, що вкладник – те саме обличчя, потрібен час. Якщо таке трапиться, експерти радять звертатися до суду.
Поки ж ситуація нормальна. «Ми поїхали розривати депозит, нас довго вмовляли цього не робити. Але в підсумку сказали, що протягом десяти банківських днів на наш особистий рахунок в цьому банку переведуть цю суму. Я запитувала, чи можливо зняти ці гроші не на території Криму, а за межами. На що мені відповіли негативно», – сказала клієнт одного з банків Оксана Куликова.
СКУПОВУЮТЬ МУКУ І ГРЕЧКУ
Постачальники товарів вже кілька днів не можуть вчасно доставити продукцію в торгові мережі півострова. Фури затримують на в’їзді до Криму для перевірки. Але наразі йдеться про часові затримки. «На складах є запас на 3-5 днів. Ми не вважаємо, що є проблема», – заявив гендиректор «Новуса» Ігор Ланда. В інших магазинах це підтверджують, при цьому скрізь кажуть, що помітили збільшення попиту на продукти тривалого зберігання: активно купують борошно, рис, гречку і цукор.
ДОРОГИЙ БЕНЗИН
Ціни на бензин в Криму зараз високі. «На півострові середні розцінки на 40-70 копійок вище цін по Україні. І так вже два тижні. Причина психологічна», – розповів директор НТЦ «Психея» Сергій Сапегін. Наприклад, у Києві за бензин А-95 в середньому платять 12,48 грн за літр, а в Криму – 13,17. При цьому експерти запевняють, що бензину на півострові вистачає, а оператори говорять про зниження попиту. Дефіцит з паливом прогнозують, коли почнеться посівна. «Попит зазвичай виростає на 30%. Цей стрибок компанії навряд чи зможуть покрити», – запевнив директор спецпроектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.
Електроенергія приїде з Сочі
Крим готується до припинення поставок електроенергії з України. Прем’єр Сергій Аксьонов заявив, мовляв , з Росії привезуть 9 газотурбінних електростанцій загальною потужністю 200 МВт (це приблизно половина від потреб півострова). Вони були в резерві на Олімпійських іграх в Сочі. Газ будуть брати прямо на місці – із запасів в сховищі і поточного видобутку «Чорноморнафтогазу». Правда, в самій компанії про проект не в курсі. Але їм вже оголосили, що компанія увійде в «Газпром» разом з усіма своїми буровими вишками і запасами газу. У спецпорту компанії в Чорноморському стоїть російський крейсер «Москва» – перевіряє судна, що йдуть на обслуговування видобувних платформ і бурових установок.
Олена Лисенко, Юлія Полєхіна, Світлана Стрельцова, Оксана Гришина
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас