Перехід Криму до Росії загрожує виноробам піврічним простоєм і банкрутством — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перехід Криму до Росії загрожує виноробам піврічним простоєм і банкрутством

Аграрний ринок
1831
Приєднання АР Крим до Російської Федерації загрожує кримським виноробам зупинкою роботи мінімум на півроку. Простій буде викликаний необхідністю приведення виробничої діяльності у відповідність до російського законодавства.
Продовжити виробництво виноробної продукції буде можливо тільки за умови виконання таких основних вимог:
1) приведення у відповідність із законодавством РФ організаційно-правової форми юридичної особи;
2) отримання ліцензії на виробництво виноробної продукції;
3) постановка на облік в Податковій службі РФ;
4) придбання та встановлення обладнання для автоматичного обліку обсягу готової продукції;
5) надання документа, що підтверджує технічну компетентність (акредитацію) лабораторій хімічного і технологічного контролю виробництва готової продукції.
Крім таких питань, як отримання нової ліцензії та фактична перереєстрація підприємства, кримські винороби зіткнуться з проблемою правомірності використання технічних інструкцій і технічних умов, за якими здійснюється випуск продукції. Адже всі вони затверджені українськими органами влади згідно з українським законодавством. Ще одним серйозним фактором є необхідність отримання федеральної акцизної марки.
Підкреслю, що кожен з пунктів передбачає конкретну процедуру і терміни виконання. За найоптимістичнішим прогнозом, кримські підприємства зможуть завершити процес входу в правове поле алкогольного виробництва РФ не раніше ніж через півроку і будуть змушені попросту зупинити свою роботу до моменту узгодження кожного з пунктів. Для більшості кримських підприємств цей період обернеться колосальними збитками, і як результат – банкрутством.
Враховуючи, що виноробство і виноградарство для півострова є одним з найважливіших секторів, можна сміливо стверджувати, що економічну і соціальну сферу АР Крим очікує серйозний удар.
Населення виноградарських районів майже 100% притягнуто до процесу вирощування виноградної лози і виробництва вина, що робить їх повністю залежними від місцевих виноградарських господарств і виноробних підприємств.
За даними Національної академії аграрних наук України, середньорічна постійна зайнятість в галузі виноградарства становить до 100 тис. працівників, а сезонна – до 500 тис. у розрахунку на 2 повних календарних місяці на рік: мінімум 0,5 місяця навесні (підготовка лози для отримання врожаю) і мінімум 1,5 місяці восени (збір врожаю, підготовка лози до зимівлі).
Отже, загальна щорічна зайнятість працівників у виноробній галузі України становить близько 185 тис. Припинення роботи виноробного сектора призведе до різкого підвищення безробіття без перспективи повернення до роботи, оскільки після піврічного простою ймовірність відновлення виробництва практично дорівнює нулю.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас