Навальний виступив проти приєднання Криму до Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навальний виступив проти приєднання Криму до Росії

Світ
2416
Політик Олексій Навальний заявив, що не підтримує входження Криму до складу Росії. Прихильники опозиціонера виклали його думку щодо ситуації на Україні в блозі – самому Навальному під домашнім арештом заборонено користуватися інтернетом.
Навальний нагадав, що Росія зобов’язалася гарантувати територіальну цілісність України в обмін на відмову останньої від ядерної зброї, підписавши в 1994 році Будапештський меморандум (який не був ратифікований). Він також зауважив, що в 2005 році президент Росії Володимир Путін виступав проти перегляду кордонів, сформованих після розпаду Радянського союзу.
Опозиціонер додав, що у разі приєднання Криму російська економіка ослабне, а це, в свою чергу, може привести до бажання деяких суб’єктів Федерації вийти зі складу країни. «Це велика стратегічна помилка, яка вийде нашій країні сильно боком», – резюмував Навальний, нагадавши, що в Росії заклики до референдуму про відділення регіону на зразок кримського підпадають під статтю Кримінального кодексу про сепаратизм.
Входження Криму до складу Росії, підкреслив Навальний, призведе до розширення НАТО, появи біля російських кордонів нових систем ПРО і зниження ролі міжнародних організацій.
Як альтернативу політик запропонував зберегти півострів у складі України з розширеною автономією, забороною на обмеження у використанні російської мови і гарантіями безкоштовного і безстрокового перебування Чорноморського флоту Росії в Криму. Додатковим заходом повинні стати гарантії того, що Україна не вступить до НАТО.
При цьому в своєму пості Навальний робить висновок, що Росія не буде приєднувати Крим. «Ми побачимо класичну путінську історію “два кроки вперед, крок назад“», – написав політик, пояснивши, що півострів, швидше за все, стане територією, незалежність якої визнають лише Росія і дружні їй країни.
Навальний закликав українців не піддаватися провокаціям і «істериці навколо Криму» і нагадав, що у них є шанс побудувати європейську державу. Він додав, що імперіалізм шкодить інтересам Росії, а росіянам треба навчитися керувати «тією землею, яка вже є».
На 16 березня в Криму призначено республіканський референдум про включення півострова до складу Росії. Україна і міжнародне співтовариство відмовилися визнавати законність підготовлюваного голосування і засудили Росію за дестабілізацію обстановки в регіоні.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас