Чи варто інвестувати гроші в золото? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи варто інвестувати гроші в золото?

Банківські метали
6207
У зв’язку з останніми подіями в банківському секторі, коли девальвація рвонула вгору, а окремі банки стали з великою затримкою віддавати депозити, знову стали популярними розмови про інвестиції в золото серед українців. А може, дійсно, в наш неспокійний час, золото, це той об’єкт інвестування, на який варто робити ставку?
Як би там не було, але золото цінувалося в усі часи. Золото, і в Африці золото. Наприклад, китайці, так ці дуже люблять скуповувати золото, щоб мати, як кажуть, на «чорний», або «не дуже чорний» день. І все ж, чи варто скуповувати золото або срібло з метою інвестування? Чи це такий же фантом, як і розмови, про те, що «Закордон нам допоможе. Захід з нами»?
Коли говорять «інвестиції в золото або срібло», то, перш за все, варто уточнити, це не ювелірні вироби. Це золоті або срібні інвестиційні монети, які випускає і продає НБУ. А потім сам же скуповує. Тож, можна, що називається, купити і продати інвестиційні монети без проблем. Не знайдете цікавих пропозицій в банках, НБУ завжди викуповує інвестиційні монети в будь-яких кількостях. Хоча спочатку потрібно їх купити в тому ж НБУ, щоб потім продати.
Отже, прості розрахунки з нашого життя. Перед початком всіх цих подій навколо Майдану і наступних політичних катаклізмів, в НБУ 29 листопада 2013 року можна було купити інвестиційну монету із золота вагою близько 31 гр за 10 422 грн. Якщо цю монету продавати НБУ 4 березня 2014 року, то ціна викупу становитиме 13452 грн. Чистий дохід 111,7% в річному численні. Без необхідності сплатити податки. Операції з інвестиційними монетами, як і з готівковою валютою, не обкладаються податком. Якщо ж купити і продати срібну інвестиційну монету, теж вагою 31 грам, то за цей період дохід буде 18,74% в річному численні.
Що ж готівковий долар? За той же період, якщо купити готівкові долари, а потім їх продати, то дохід склав би близько 68%. Виходить, що операції із золотими монетами більш дохідні, ніж з валютою? Це дійсно так. Чому? Все дуже просто. Ціни на золото НБУ розраховує за ціною на золото на Лондонській золотій біржі. Але при цьому ціну в доларах перераховують в ціну в гривні. Тому ціна на золото включає і зростання самої ціни на золото, і ефект девальвації гривні. Якби девальвації гривні не було б, то прибутковість від операцій із золотими інвестиційними монетами була б меншою.
Але інвестиції в золото, це завжди ризик. Бо депозит приносить гарантований дохід, а купівля-продаж золотих інвестиційних монет може і не виправдати своїх очікувань.
НБУ почав продавати золоті інвестиційні монети ще на початку 2012 року, тоді золоту інвестиційну монету вагою в 31 грам можна було купити за 14 761 грн. Це дорожче, ніж зараз викуповує НБУ, навіть з урахуванням девальвації гривні. Бо ціна на золото в 2013 році впала на світовому ринку і тому ціна на золоті монети в Україні теж врахувала це падіння.
Виходить, що купівля золотих інвестиційних монет носить апріорі ризикову дію. Можна вдало заробити, а можна і отримувати негативний дохід. Хоча, якщо вірити американським аналітикам і того ж Уоррену Баффету, то купівля золотих інвестиційних монет, це створення свого пенсійного фонду. Вважається, що в світі йде постійно процес девальвації грошей, у тому числі і доларів США. У результаті ціни на золото відображають цей процес знецінення грошей. Чим більше здійснюється емісія долара США, тим швидше знецінюються долари, як результат золото дорожчає і дорожчає. При цьому ті ж аналітики радять не звертати уваги на зниження цін на певних етапах. Це вважається корекцією ринку, коли ціни на золото час від часу знижуються і потім зростають. Якщо ж розглядати тривалу перспективу, десять- двадцять років, а саме за такий термін накопичують собі грошей на пенсію, то ціна на золото зростає, і інвестиції в золото виправдані. Ці американські експерти з такою постановкою питання праві. За минулі десять років ціни на золото на Лондонській золотій біржі зросли майже в 4 рази в доларовому еквіваленті.
Ось таке це золото. І хочеться, і страшно. Може й не варто всі гроші вкладати в купівлю золота, але мати свій золотий запас явно буде не зайве. Особливо якщо розглядати інвестиції в золото, як довгострокові інвестиції, які в ідеальному варіанті, повинні забезпечити гідну пенсію на старості років, так як сподівання на цю державу, на те, що платитимуть пристойну пенсію, дуже ілюзорні, і при старій, і при новій владі. Як говориться, якщо сам про себе не подбаєш, ніхто про тебе не подбає. Все в твоїх руках, або точніше в твоєму сейфі, де зберігається твій золотий запас.
Олександр Охріменко, кандидат економічних наук
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас