Реакція на Крим: до Ради внесли законопроект про вступ до НАТО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реакція на Крим: до Ради внесли законопроект про вступ до НАТО

Казна та Політика
4552
У Верховній Раді зареєстровано законопроект на підтримку вступу України в НАТО. Його текст опубліковано на сайті парламенту.
Законопроект являє собою поправки до закону «Про основи національної безпеки». Зокрема, він пропонує внести до статті 6 цього закону, де йдеться про національні пріоритети України, згадку про інтеграцію «в євроатлантичний простір». До статті 8, де перераховані основні напрями державної політики в галузі безпеки, слідом за словами «набуття членства у Європейському Союзі» пропонується вписати «та Організації Північноатлантичного договору».
Крім того, законопроект передбачає внесення поправок до закону «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики». Зі статті 11 пропонується виключити пасаж про те, що Україна є позаблоковою державою. До цієї ж статті (у частині, де перераховані принципи зовнішньої політики) пропонується додати пункт про «членство України в Організації Північноатлантичного договору та участі у створенні європейської системи колективної безпеки».
Авторами документа стали депутати від раніше опозиційної, нині правлячої «Батьківщини»: Олександр Чорноволенко, Валентин Королюк та Борис Тарасюк. Тарасюк, нагадаємо, в минулому був головою місії України при НАТО, згодом керував міністерством закордонних справ. У новому уряді України, сформованому в кінці лютого, отримав посаду віце-прем’єра з європейської інтеграції (на сайті Ради він як і раніше значиться в списку депутатів).
Активним прихильником вступу України в НАТО був колишній президент України Віктор Ющенко. В період його президентства українська влада розраховувала отримати План дій щодо членства (ПДЧ), що передує приєднанню до цього блоку. Однак на саміті, який проходив навесні 2008 року в Бухаресті, Україні, як і Грузії, в ПДЧ було відмовлено. Після поразки Ющенка на виборах, приходу до влади Віктора Януковича і його Партії регіонів питання про членство в НАТО для України по суті було зняте з порядку денного.
Янукович був усунений від влади наприкінці лютого, за це проголосували депутати Верховної Ради, що перейшла під контроль опозиції. Пізніше противники Януковича сформували новий уряд на чолі з одним із лідерів «Батьківщини» Арсенієм Яценюком. Обов’язки президента на сьогодні виконує його соратник Олександр Турчинов. До парламентської коаліції разом з «Батьківщиною» Юлії Тимошенко увійшли також «УДАР» Віталія Кличка і націоналістична «Свобода» Олега Тягнибока.
На початку березня Верховна Рада зверталася до НАТО з проханням про допомогу (з таким зверненням вона виступила на тлі загострення відносин з Росією та рішення Ради Федерації РФ про можливість використання російського військового контингенту на українській території). Депутати просили Північноатлантичний альянс «розглянути використання всіх можливостей для захисту територіальної цілісності суверенітету України».
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас