Де живуть тролі у РФ: як працюють інтернет-провокатори в Санкт-Петербурзі і хто ними заправляє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де живуть тролі у РФ: як працюють інтернет-провокатори в Санкт-Петербурзі і хто ними заправляє

Казна та Політика
10074
У Петербурзі і Москві в спеціально обладнаних офісах орудують інтернет-тролі, які хвалять Сергія Собяніна і Володимира Путіна, лають Олексія Навального, Америку і захищають Сирію. Кореспондент «Нової» вирушив до тролів на співбесіду і з’ясував, що в Петербурзі ними заправляє один з колишніх організаторів Селігера і актриса Марія Купрашевич (ніяк не вгамується), що впроваджувалася свого часу в російські ЗМІ, в тому числі і в «Новую», з метою їх дискредитації.
«Потрібні інтернет-оператори! Робота в шикарному офісі в Ольгино!!! (м. Старе село), оплата 25960 на місяць. Завдання: розміщення коментарів на профільних інтернет-сайтах, написання тематичних постів, блоги, соціальні мережі. Звіти по скрінам. Графік роботи підбирається індивідуально <…>. Оплата щотижнева, 1180 за зміну (з 8.00 до 16.00, з 10.30 до 18.30, з 14.00 до 22.00). ВИПЛАТИ ЩОТИЖНЯ І БЕЗКОШТОВНЕ ХАРЧУВАННЯ!!! Працевлаштування офіційне або за договором (за бажанням). Можливе навчання!»
Таке оголошення з’явилося в соціальних мережах в кінці серпня.
На підході
П’ятнадцять хвилин їзди від метро «Старе село», навпроти залізничної станції Ольгине. Величезний білосніжний котедж. Охоронець, секретар і кабінети з написами «Управління блогерів і коментаторів», «Відділ швидкого реагування», «Відділ CEO», «Журналісти», «Креативний відділ», «Відділ коментаторів», «Відділ блогерів», «Відділ фахівців соціальних мереж». На третьому поверсі – кабінет керівництва і конференц-зал.
Наказом «Про роз’яснення дисциплінарного характеру», зверненим до співробітників ТОВ «Агентство інтернет-досліджень», наприклад, забороняються «тісні особистісні контакти на території бізнес-комплексу». Окрема приписка для офіс-менеджера: «на вікнах без узгодження з адміністратором Оксаною нічого не розвішувати». З даних ЕГРЮЛ випливає, що організація зареєстрована 26 липня 2013 року. Засновником значиться Михайло Куркін, гендиректором – Микола Чумаков.
Нас із подругою зустрічає Олексій Сосковець – виходець з молодіжної політтусовки. У «друзях» «ВКонтакте» у нього маса активістів руху «Наші», «Молодої Гвардії Єдиної Росії» і співробітників комітету з молодіжної політики Петербурга, включаючи колишнього голову комітету Микиту Александрова.
У 2013 році «Північно-Західне агентство послуг», що належить Сосковцю, виграло 18 конкурсів на проведення свят, форумів і спартакіад для органів влади Петербурга. У половині конкурсів агентство брало участь одноосібно. Влітку 2013-го виграло конкурс на транспортне обслуговування учасників табору «Селігер».
Навантаження – 100 коментарів на день
Поки заповнювали анкети, Олексій описував наш функціонал. За його словами, зараз вони займаються збільшенням індексу деяких статей. «Статті бувають різні – соціальні, бізнес, політичні тощо. Діємо за принципом «Яндекс-маркету», – почав він. – «Яндекс-маркет» – це величезний інтернет-магазин, який говорить, де краще купувати. Під кожним товаром є коментар людей, які говорять, що це відмінний телефон, це поганий телефон. На жаль, реалії життя такі, що не завжди люди хочуть писати першими коментарі. Нам потрібно підвищувати відвідуваність сайту. Це можна робити роботами, але роботи роблять свою роботу механічно, і іноді система типу «Яндекса» їх банить. Тому було прийнято рішення робити це людьми. Пишете коментар від себе з зазначеним нами вектором. Наприклад, про G-20 можна написати, що це дуже почесно для Росії, але мені незручно добиратися до дому».
Питаю, чи потрібне від мене, як від троля, вступати в дискусію. «Десь потрібно, десь ні, але вводити полеміку не варто, бо люди на тому кінці хочуть поговорити, а у вас це робочий день. Відповіли на шість рядків, потім на один, і все, – пояснює Олексій. – Ми вам скинемо всі сайти і посилання на статті, на які варто орієнтуватися. За нормами потрібно писати близько 100 коментарів на день».
На запитання, якими будуть теми після G-20, відповідає невпевнено: «Будуть замовлення. Ми поки ще самі не знаємо. Багато в політичній та бізнес-сфері подій, які скажуть, такі і будемо виконувати».
З розмови стає зрозуміло, що «керівництво» обіцяло: вся ця конструкція протримається до Нового року, а далі агентство хочуть перевести в розряд бізнес-проектів. «Зараз і народ набираємо, в декількох містах діємо – Москва, Пітер», – уточнює Олексій. Він каже, що до нашистів вони не мають відношення, але не виключає, що вийде щось схоже.
Раптово запитує, як ми ставимося до Навального і Собяніна? Ми робимо індиферентні особи.
- На Селігер ви їздили?
Час від часу не легше.
- А я кілька років людей возив на Селігер. З Якеменко знакомий, на щастя чи нещастя. Тут, в Пітері, багатьох знаю. Коли Микиту Олександрова поставили головою комітету з молодіжки, я дуже іржав. Він бігав активістом, коли я робив Селігер. А потім – бах – мені дзвонять з Смольного і кажуть, що твій кореш став головою комітету.
Викривач
Співбесіду ми пройшли успішно, від нас вимагають копії паспортів, бо нібито орендодавці – хлопці жорсткі, і без них нас не пустять. Наступного дня приходимо в повній впевненості, що викриті, операція провалена – адже кілька кліків миші вирахують кореспондента «Новой». Однак Сосковець радісно проводжає на робоче місце – за дві години треба написати два поста про Закон про освіту. По дві тисячі знаків з носа. Пишемо.
На робочих столах збережені скріншоти роботи попередників, які лають Америку і Навального. Мовляв, в штатах тісно (через хмарочоси), люди хамуваті і жадібні, а фільми бездуховні, а от наш кінематограф, навпаки, піднімається з колін. Сотня коментарів складається з суцільних штампів і стереотипів. На робочому столі у колеги з газети «Мой район», який теж увійшов до «лігва тролів», скріншоти, що викривають журнал «Форбс».
Нагадаємо, навесні цього року «Форбс» опинився в центрі скандалу, де на правах реклами було опубліковано інтерв’ю бізнесмена Сергія Соловйова. Тоді в «Газеті про газети», де головним редактором служить Марія Майорова (колишній роботодавець Марії Купрашевич), опублікували матеріал, який обвинувачує «Форбс» у публікації заказухи. За часом це збіглося з потужними DDoS-атаками на деякі ЗМІ. «Форбс» довелося відбиватися не тільки від них, а й від численних інтернет-користувачів, які звинувачували видання в продажності. І ось всі ці пости «обурених» громадян у нас перед очима – на комп’ютерному столі. Дивно лише те, що ТОВ «Агентство Інтернет-досліджень» зареєстроване в кінці липня, а тролі атакували «Форбс» навесні. Контору перейменували або вона працювала без реєстрації?
Невже та сама Марія?
Нам поки що нічого серйозного не довіряють – новачки все ж таки. Тільки G-20 та Закон про освіту. Пояснюють, що днями в офіс проникла опозиціонерка, і тепер через неї введений «карантин».
До кабінету входить висока блондинка. Цікавиться у присутніх, чи все нормально. Вона як дві краплі води схожа на «Машу Харі» – актрису Марію Купрашевич, яка влаштовувалася на роботу в ліберальні ЗМІ з метою шпигунства. Засвітилася вона і в «Новій газеті», і «Московському комсомольці», і в пітерській інтернет-газеті «Фонтанка.ру». Колега з «Мого району» теж упізнав в блондинці Машу Купрашевич. Знаходимо її «ВКонтакте», пишемо: мовляв, працюємо разом, хочемо подружитися. Зав’язується дивне листування:
Alexandra: Я вас бачила в агентстві інтернет-досліджень в Ольгино, до якого прийшла влаштовуватися на роботу. Ви там нас запитували, чи влаштовують умови і чи все нормально? Були в блакитній сукні.
Марія: Я вас не пам’ятаю. А чому ви вирішили, що я там працюю?
Alexandra: Ну, ви підходили, запитували у персоналу, чи все нормально, чи добре працюють комп’ютери і т.д.
Марія: ?????????????????
Більше вона нам не відповіла.
У друзях у Марії знаходимо якусь Олену Купріянову – вона згадується в оголошенні про прийом на роботу до тролів, там же – її телефон. (До речі, всі оголошення і телефони на сторінці Купріянової після публікації в газеті «Мій район» видалені з Мережі.)
Увечері Олексій Сосковець написав «ВКонтакте»: «Добрий день, Олександра. Радий вас бачити». Я відповіла: ми дуже здивувалися, побачивши у вас в офісі Марію Купрашевич. Олексій спростовувати участь «Маші Харі» у проекті не став, просто віддав перевагу більше не виходити на зв’язок.
«Такою фигнею не займаємося!»
Ми зв’язалися з заступником голови комітету з молодіжної політики Петербурга Надією Орловою: чи не ви замовляєте ліві пости про двадцятку і т.ін.?
Орлова (вона, до речі, «ВКонтакте» значиться другом Сосковця) скипіла: «Сосковець – наш підрядник, вигравав у нас конкурси і зараз здає документацію, але чим він ще займається, ми не знали. Тролінг – це жахливо! Своєю діяльністю він підриває довіру до соціальних мереж. Ми такої фигнею не займаємося».
За офіційним коментарем від фабрики тролів ми відправили в Ольгине кореспондента. Дівчина за стійкою відрубала: «Давайте паспорт, я його відсканую. Верхній одяг, сумку та мобільний залишити тут». Через деякий час до неї приєднався молодий чоловік. Коли з’ясувалося, що кореспондент працює в «Новій газеті», повисла довга пауза. «Тоді це не до мене», – видавив із себе хлопець. Дівчина наполягала, що їй все одно треба відсканувати паспорт.
Незабаром з’ясувалося, що начальства немає і не буде, можна залишити номер телефону – зателефонують в понеділок.
- Хто мені зателефонує? Як звуть вашого керівника?
- Керівництво вам саме скаже, хто воно.
- А ті гидоти, що про вас пишуть, правда?
- Звичайно, неправда, – говорить молодий чоловік і уточнює, що взагалі-то в цьому офісі він відповідає тільки за роботу кулера.
Олександра Гармажапова
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас