Причини, з яких Путін вже програє в Україні - зарубіжні ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Причини, з яких Путін вже програє в Україні - зарубіжні ЗМІ

Світ
9545
Оглядач американського щотижневого журналу Time Саймон Шустер вважає, що президент Росії Володимир Путін не може вийти переможцем з конфлікту в Україні, принаймні, якщо зіставити його збиток і його виграш. “У кращому випадку це буде піррова перемога, в гіршому – повна катастрофа”, – вважає автор, наводячи свої аргументи.
По-перше, стверджує автор, в Росії вторгнення представляється одним з найбільш непопулярних рішень, прийнятих коли-небудь Путіним. За даними Всеросійського центру вивчення громадської думки, 73% з 1,6 тис. опитаних відкидають його, вважаючи, що Росія не повинна втручатися в конфлікт між владою та опозицією в Україні. Лише 15% сказали “так”.
По-друге, економічні наслідки для Росії. На відкритті торгів в понеділок, третього березня, вранці інвестори в першу чергу відреагували на російське вторгнення до України в минулі вихідні. У результаті російські фондові індекси впали більш ніж на 10%. Іншими словами, протягом дня вартість акцій знизилася на $60 млрд – а це більше, ніж Росія витратила по підготовку до зимових Олімпійських ігор в Сочі, підкреслює газета.
По-третє, навіть найближчі союзники Росії не хочуть приймати участь у підтримці РФ по ситуації в Криму. Так, Казахстан, учасник найважливішого регіонального альянсу Росії на пострадянському просторі, виступив з несхвальним заявою. Це стало першим випадком, коли лідери Казахстану відвернулися від Росії в такому важливому стратегічному питанні.
“Казахстан закликає всі залучені сторони відмовитися від силових варіантів врегулювання ситуації”, – йдеться в заяві його МЗС.
Китай, стверджує журналіст, який довгий час був мовчазним партнером Росії з усіх питань глобальної безпеки від Сирії до Ірану, також виступив з обережною заявою щодо дій Росії в Україні.
“Довгострокова позиція Китаю полягає у невтручанні у внутрішні справи інших”, – йдеться в заяві МЗС цієї країни.
Крім того, ізоляція Росії від Заходу значно поглибиться, передрікає видання. Путін планував у червні вітати в Сочі лідерів клубу західних держав G8. Але в неділю всі вони заявили, що призупинили свою підготовку до відвідування саміту на знак протесту проти вторгнення Росії в Україну. “А Путін так домагався місця за столом переговорів з лідерами західного світу”, – зауважує газета.
Не менше занепокоєння викликають економічні санкції, які готує Захід у відповідь на російську інтервенцію. Залежно від своєї інтенсивності вони можуть позбавити російські компанії і підприємців можливості отримувати кредити на Заході і торгувати з більшістю економік світу.
Видання задається питанням: яка ж вигода для Путіна? “Вона невелика, принаймні, порівняно із збитком, який він може накликати на Росію і себе, – йдеться в статті. – Відправляючи війська в Крим і потенційно в Східну Україну, Росія могла б забезпечити буфер для свого флоту на західному кордоні. З точки зору військових, це важливий пріоритет і він вартий жертв”.
“Дії Путіна в минулі вихідні показали, що він уважно прислухається до своїх генералів – і водночас ігнорує обурення, що доноситься з усіх інших сторін”, – підсумовує газета.
Водночас, як йдеться в матеріалі Тобіаса Кайзера, опублікованому на сторінках німецької газети Die Welt, Володимир Путін налаштовує російське суспільство на війну в Криму, проте Росія навряд чи може дозволити собі вплутатися у збройний конфлікт або навіть сутичку.
“Вся справа у вкрай поганій ситуації в російській економіці. Незважаючи на величезні фінансові кошти, отримані від продажу нафти і газу, російському президентові не вдалося укріпити вітчизняну економіку. Замість цього гроші були витрачені на зміцнення влади Кремля і купівлю політичної стабільності”, – стверджує видання.
Через це економіці Росії на сьогодні доводиться стикатися з тими ж проблемами, що й Радянському Союзу незадовго до свого розпаду, а саме з відсутністю інвестицій, втечею капіталу і неконкурентоспроможними за кордоном підприємствами, що гальмують розвиток російської економіки.
Директор кельнського Інституту німецької економіки Міхаель Хютер відзначає, що російська економіка слабка і їй не вистачає динаміки. “Влада не створює передумов для надійного інвестиційного клімату, необхідного для змін в економічному секторі, до того ж слабо розвинена банківська система негативно позначається на приватній інвестиційній активності”.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас