Найбільші падіння російського фондового ринку: як це було — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільші падіння російського фондового ринку: як це було

Фондовий ринок
7908
Російський фондовий ринок у понеділок зафіксував черговий рекордний спад у своїй історії, за яким вже закріпилася назва “чорний понеділок”.
Інвестори злякалися, що президент Росії Володимир Путін може скористатися правом на використання збройних сил на території України, раніше схваленого Радою Федерації. Настільки рішучі дії Росії, спрямовані на захист своїх співвітчизників на території України, змусили глав провідних країн пригрозити Росії розривом відносин і економічною ізоляцією. Слід зазначити, що військова напруженість завжди провокує продаж активів.
Необхідно відзначити, що російський ринок за свою недовгу історію не раз переживав подібні події, деякі з них надали катастрофічний вплив на економіку в цілому.
<> 17 липня – 5 жовтня 1998 р.
Уряд країни став використовувати державні казначейські облігації для фінансування своєї діяльності, оскільки іноземні інвестори сумнівалися в успіху російської економіки. Однак цей інструмент не користувався популярністю, прибутковість за борговими паперами стрімко зростала, причому трохи менше половини виручки від реалізації облігацій йшло на фінансування бюджетного дефіциту.
Для того щоб підтримувати ліквідність паперів, уряд Росії через дочірні структури Центробанку створював додатковий попит на ДКО за рахунок коштів, отриманих від цього ж ринку. Фактично була створена класична фінансова піраміда, тільки в державних масштабах. У серпні 1998 р., як тільки прибутковість сягнула 140% річних, був оголошений технічний дефолт.
Ця подія мала катастрофічні наслідки для зародження російського фондового ринку. За два з половиною місяці російський фондовий ринок втратив 80% своєї капіталізації.
<> 20 ТРАВНЯ – 6 СЕРПНЯ 2002 Р.
Світові фондові майданчики до середині 2002 р. ще не встигли остаточно оговтатися від кризи доткомів. Усвідомлення того, що вартість акцій інтернет-компаній невиправдана, а кошти, витрачені в основному на рекламу і великі кредити, компанії не в змозі виплатити, викликало розпродаж на фінансових ринках. Пік припав на середину 2000 р. Через два роки інвестори знову злякалися повторення ситуації і почали розпродавати акції компаній. Слідом за зарубіжними ринками російський фондовий ринок схуд на 26%.
<> 12 КВІТНЯ – 28 ЛИПНЯ 2004 Р.
Влітку 2004 р. російська банківська система пережила “кризу довіри”, яка була викликана відкликанням ліцензій Банком Росії у низки фінансових установ. Такі дії регулятора спровокували паніку, в результаті якої вкладники масово кинулися знімати з рахунків свої кошти.
Пік кризи припав на початок липня, коли платежі перестав здійснювати один з великих російських роздрібних банків – “Гута-банк”.
<> 20 ЖОВТНЯ – 19 ЛИСТОПАДА 2003 Р.
Арешт голови найбільшої російської нафтової компанії “ЮКОС” Михайла Ходорковського став тривожним сигналом для інвесторів. Розпродаж на російському ринку стартувала через добу після появи новини в заголовках світових газет.
Торги на ММВБ відкрилися падінням акцій “ЮКОСа” більш ніж на 14%. За перші три хвилини торгів зведений індекс ММВБ втратив 11,83%. До 11 ранку акції “ЮКОСа” втратили в ціні майже 20%, компанія подешевшала на $6 млрд. Акції РАО ЄЕС і “Лукойлу” подешевшали на 11%. В цілому обвал акцій в перші години торгів знизив капіталізацію російського фондового ринку більш ніж на $15 млрд.
<> 5 ТРАВНЯ – 13 ЧЕРВНЯ 2006 Р.
22 травня 2006 р. стало першим “чорним понеділком” в історії російського ринку. Під тиском зовнішнього негативу і збільшених західних продажів фондові індекси впали за день майже на 10%.
За підсумками торгів 22 травня індекс ММВБ впав до 1143,76 пункту (-9,65%), а індекс РТС втратив 9,05%, впавши до 1318,5 пункту. Таким чином, з початку травня він знизився більш ніж на 20%. Паніка на російському ринку була спровокована аналогічною динамікою на світових emerging markets і на сировинних ринках. У секторі російських ADR, наприклад, ціни впали в Лондоні і Нью-Йорку на 3,0-12,2%. Також інвестори були стурбовані рішенням ФРС США підвищити ставку рефінансування.
<> 19 ТРАВНЯ – 19 СЕРПНЯ 2008 Р.
Володимир Путін під час засідання поцікавився, чому компанія “Мечел” не платить податок з маржі між внутрішніми і зовнішніми цінами.
Прем’єр Путін на засіданні президії уряду 28 липня 2008 р. заявив, що компанія “ Мечел” ухилялася від сплати податків, експортуючи свою продукцію за цінами нижче внутрішніх.
Така заява спровокувала локальні продажі на російському ринку акцій, інвестори побоювалися, що “справа” “Мечела” може перетворитися на “другий “ЮКОС”. Акції “Мечела” впали на 34% і досягли рівнів початку жовтня 2007 р.
Ринок не встиг оговтатися від такого різкого падіння, оскільки вже в 8 серпня в Південній Осетії почалися військові дії і Росія негайно ввела війська з метою проведення операції з примусу Грузії до миру.
<> 1 ТРАВНЯ – 1 СЕРПНЯ 2011 Р.
Головною причиною розпродажів вважається можливість запуску третього раунду кількісного пом’якшення. Інвестори в той момент дуже скептично поставилися до такої ідеї і вважали, що подібна міра не врятує економіку США від чергового уповільнення. В результаті розпродажів в “червоній зоні” опинилися абсолютно всі “блакитні фішки” на біржі ММВБ, лише папери “Полюс Золото” втратили менше 4%.
<> 25 КВІТНЯ – 17 ТРАВНЯ 2012 Р.
Сильне падіння індексу ділової активності в промисловості Китаю, що є одним з найбільших споживачів “чорного золота”, було дуже негативно сприйнято ринками. Після виходу аналогічних даних по єврозоні в цілому і країнам, що входять до валютного союзу, які також виявилися невтішними, негативна динаміка ще більш посилилася.
Спадний тренд за цінами на нафту отримав додатковий імпульс ще на початку травня, після того як відбулося посилення грецької проблеми на тлі нездатності сформувати кабінет міністрів після виборів 6 травня. Політична криза в цій країні поки що лише посилюється, а укупі з проблемами на борговому ринку Іспанії, яка балансує на межі можливостей обслуговувати свої борги, і зовсім виглядає як абсолютно реальна загроза існуванню єврозони в принципі.
Падіння цін на нафту і світових фондових майданчиків спровокувало різке зниження і на російському фондовому ринку.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас